ica kvantum butik affär

Foto: News Oresund.

Inrikes

Butikspersonal allt mer utsatt för hot och våld

Publicerad 10/4/2019
Annons

Ett flertal larmrapporter har visat att antalet stölder i svenska butiker ökar. Även situationen för de butiksanställda förvärras med hot och våld som blivit en del av vardagen. Enligt branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef är situationen oacceptabel.

– Vi har under en längre tid sett att stölderna i butik ökar. Vi har också sett att hot och våldssituationer och trakasserier ökar och det sker i stora delar av landet och många olika handelsbranscher drabbas, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

LÄS ÄVEN: Hot och stölder kostar svensk handel lika mycket som polisbudgeten

Det är framför allt då personal ertappar kunder med att stjäla eller fuska med betalningen i självbetjäningskassor som de hotfulla situationerna uppstår.

– Det sker då kunder blir påkomna med att ta sig ut från butiken med med de stulna varorna. Då har det hänt att de har varit hotfulla eller våldsamma mot personal.

Hot flera gånger i veckan
En av de drabbade är kassabiträdet Jan Åman som arbetar i centrala Stockholm.

– Jag blir hotad för att kunder tycker att jag är långsam. De skriker glåpord till mig. Jag kan bli hotad av kunder då jag ertappat dem att stjäla, då kan de börja filma mig med mobilen. Det upplever jag som väldigt hotfullt.

LÄS ÄVEN: Butiksstölderna ökar dramatiskt – ”de kriminella krafterna får diktera villkoren”

Flera gånger har det hänt att kunder inte bara hotat med att vänta på honom efter arbetsdagens slut, utan verkligen gör det också. Sådana hot kan komma flera gånger i veckan eller ”hur ofta som helst egentligen beroende på folks humör”.

Hoten och våldet har blivit så pass vanligt att det av många butiksarbetare ses som en del av arbetsmiljön. Men så borde det inte vara anser Geijer.

– Våldsanvändningen ökar. Det finns också någon form av tyst acceptans om att det här får man leva med när man jobbar i butik. Men det är fel. Jag tycker att det anmäls för lite av dessa hotfulla situationer. Det är min bestämda uppfattning.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: var tredje butik i Sverige utsatt för hot och våld

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551VIDEO: Studentfirande i Göteborg – ”Fuck Sverige”
Annons