Sveriges_Domstolar_flagga_bild_Holger_Ellgaard_Wikipedia-silhuetter

Bild: Holger Ellgaard.

Inrikes

Butikstjuvar får sänkt straff – inte grov stöld om varor är på rea

Publicerad 11/6/2020
Annons

I Kalmar tingsrätt dömdes två män, 32 respektive 31 år gamla, för grov stöld efter att nattetid ha brutit sig in i en exklusiv klädbutik och stulit märkeskläder till ett värde av 220 000 kronor. Men nu får tingsrätten bakläxa av Göta hovrätt – eftersom butiken i en rea-kampanj satt ned priset på en del av det som stals ska männen endast dömas för stöld av normalgraden. Det innebär att en av männen helt slipper fängelse och att påföljden för den andre stannar vid ett års fängelse. Det rapporterar Dagens Juridik.

Det var natten till den 4 september förra året som duon i skydd av mörkret och iförda maskering för att inte kunna identifieras på övervakningsbilder bröt sig in i butiken och tillgrep ett stort antal varor. Vad tjuvarna inte räknat med var dock att butiken efter tidigare stölder placerat mobiltelefoner i plaggen som sedan kunde lokaliseras med appen ”Hitta min mobil”.

Polisen kunde därför snabbt hitta och stoppa tjuvarna i deras bil i Söderköping, dit de hunnit ta sig med stöldgodset i bagageutrymmet. De greps och lagfördes och dömdes i Kalmar tingsrätt för grov stöld, grovt häleri, brott mot knivlagen och narkotikabrott. 32-åringen fick 1 år och 3 månaders fängelse och 31-åringen 1 år och 8 månaders fängelse.

Domen överklagades och Göta hovrätt ger tingsrätten bakläxa. På grund av att en del av kläderna hade satts ned i pris i en rea-kampanj ska stölden inte betraktas som grov, menar man. Det innebär att 31-åringen slipper fängelse och att påföljden i stället stannar vid skyddstillsyn. 32-åringens fängelsedom sänks samtidigt till 1 års fängelse.

Två av hovrättens ledamöter anmälde sig dock skiljaktiga och ansåg att stölden skulle rubriceras som grov. De hänvisar bland annat till att 31-åringen är yrkeskriminell i just nischen att stjäla och avyttra stulna kläder. Man resonerade att klädbutiken inte bara blivit av med sina varor utan också utsatts för illojal konkurrens på svarta börsen.

31-åringen har utomvästlig invandrarbakgrund och är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, olaga hot och försök till utpressning.

32-åringen har svensk bakgrund och är tidigare dömd för bland annat försök till stöld, grov olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, misshandel, egenmäktigt förfarande, brott mot knivlagen, försök till tillgrepp av, fortskaffningsmedel, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och grov misshandel. Han sitter för närvarande häktad i ett annat brottmål.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons