solceller

Foto: ChristofferRiemer, CC BY 3.0

Inrikes

Bygget av Sveriges största solcellspark stoppas

Publicerad 4/29/2022
Annons

De 250 000 solceller på en yta motsvarande 324 fotbollsplaner som planerades i Svedberga norr om Helsingborg blir inte av då länsstyrelsen säger nej.

Bakom solcellsparken står det danska företaget European Energy som ville bygga anläggningen på brukbar jordbruksmark. Den bedömdes kunna producera ungefär 175 GWh per år.

Enligt länsstyrelsen stod man och vägde mellan två viktiga samhällsintressen: produktion av förnybar energi och livsmedelsförsörjning.

– Här bedömer vi att livsmedelsförsörjningen får företräde, säger Helena Holmgren, enhetschef på länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

Man menar att det är möjligt att producera solel på andra platser och Skåne står för en stor del av landets livsmedelsproduktion.

– Att hitta en annan plats för en så här stor anläggning är ju inte lätt men vi menar att man inte kan ta den här jordbruksmarken i anspråk, säger Helena Holmgren.

Kommer överklaga

European Energys Sverigechef Peter Braun är besviken.

– Det är beklagligt men vi var förberedda, säger han och syftar på att länsstyrelsen hela tiden varit emot att företaget skulle bygga på lantbruksjord.

– Det är inte permanent, den här parken kan man ta bort, antingen efter dess livslängd på 30 år, eller tidigare. Det är inget som förstör åkermarken och vi kommer fortsätta bedriva nån form av jordbruk under tiden, till exempel odla mellan panelerna.

LÄS ÄVEN: Bördig skånsk jordbruksmark läggs i träda – ska bli solcellsparker

Företaget avser överklaga till mark- och miljödomstolen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1170”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons