På en ny webbsajt ska Sveriges tjänstemän granskas mer ingående. Företagaren Joakim Malmberg i Båstad är initiativtagaren till sajten.
– Vi vill skapa en mer transparent offentlig sektor, säger han till Samnytt.

För en vecka sedan lanserades Tjänstemannakollen. En ny webbsajt i vars databas närmare 140 000 offentliganställda finns listade, om man ska tro sajtens egna siffror.

– Vi har jobbat i över ett års tid för att bygga en så säker och trygg tjänst som möjligt, berättar initiativtagaren och ansvarige utgivaren Joakim Malmberg för Samnytt.

Malmberg förklarar att Tjänstemannakollen både begär ut uppgifter om offentliganställda via allmänna handlingar och förlitar sig på tips från besökare som sedan följs upp.

Recensioner

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Tjänstemannakollens användare har möjlighet att recensera och betygsätta de tjänstemän som finns i databasen, och andra besökare kan därefter läsa recensionerna.

– Vi vill skapa en mer transparent offentlig sektor, förklarar Joakim Malmberg.

Per Borg är tf. kommundirektör i Båstads kommun. Faksimil

– Offentliga tjänstemän, inte alla, men det finns många offentliga tjänstemän som har något som heter myndighetsutövning i sina anställningsavtal. Det är ett väldigt intressant begrepp. Om du googlar det, vad betyder det att en enskild individ har myndighetsutövning över andra personer? frågar han sig retoriskt.

– Det kan resultera i en enorm påverkan på individen om det fattas till exempel ett felaktigt beslut som inte är sakligt grundat om personen saknar kompetens, eller om den är partisk och jävig.

Kritiseras

Tjänstemannakollen har kritiserats av röster som inte tycker att tjänstemän bör pekas ut på det sättet. De menar att den som anser sig felaktigt behandlad av en myndighet bör försöka överklaga beslutet istället för att recensera beslutsfattarna på en webbsajt.

Joakim Malmberg håller emellertid inte med om det resonemanget.

– Om man ska överklaga ett beslut, så så är det ofta kollegor eller människor som står den här personen nära som i så fall ska säga: Här blev det fel, säger han.

– Det kanske de inte alltid vågar. De har någon form av konfireringsbias inom en grupp.

Malmberg ser sin sajt som ett sätt att utkräva ansvar genom att sammanställa allmänhetens upplevelser av olika beslutsfattare.

– Det borde vara rimligt att den som begår ett fel också ska ta ansvar för det felet. Men sedan det här tjänstemannaansvar togs bort, så upplever vi att det är väldigt svårt, säger Joakim Malmberg.