Centerpartiet har känt till Ebtisam Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid – utan att agera. Aldebe kandiderade för partiet redan i riksdagsvalet 2006 och agiterade då öppet för att Sverige borde införa sharialagar. Hon föreslogs som riksdagskandidat så sent som 2014.

– Vissa muslimska länder accepterar inte en skilsmässa enligt svensk lag i och med att den inte grundar sig på islamiska principer. Om man skulle anställa en imam tillsammans med domaren som utför skilsmässan och skriver under den, så är hon skild på båda sätt.

Så uttryckte sig Ebtisam Aldebe på knagglig svenska i ett avsnitt av SVT:s ”Rapport” som sändes 28 april 2006. Hon kandiderade då för Centerpartiet till riksdagen och stod på plats tre på Stockholmslistan. Aldebe krävde i inslaget även dubbel arsvrätt för män:

– Mannen måste ta hand om kvinnan, om han är bror, pappa, hennes man eller son. Det är alltid mannen som ska ta hand om en kvinna. Om hon ärver en del får hon behålla den för sig själv, om mannen som äger två delar så är det han som får ta hand om hennes försörjning, hävdade hon.

Försvarades av partiledaren

Centerpartiets dåvarande partiledare Maud Olofsson valde att ta den shariaförespråkande partikollegan i försvar efter hennes utspel i Rapport:

– Hon ställer ju upp på de värderingar vi har och partiets inställning är ju att arvslagarna som gäller i Sverige ska gälla alla som bor här, sade Olofsson till SVT.

Aldebe har sedan dess fortsatt att kandidera för Centerpartiet men har fått mer nedtonade placeringar på valsedlarna. 2010 stod hon på plats nio på C:s valsedel till landstingsfullmäktige i Stockholms län och 2014 på plats 29 på Centerpartiets valsedel för Stockholms läns riksdagsvalkrets.

Samtidigt har Aldebe fått uppdrag som nämndeman i Solna tingsrätt. I fredags uppmärksammade The Local en kontroversiell dom där C-politikern var en av två nämndemän som friade en man som åtalats för att ha misshandlat sin fru. I domskälen angavs bland annat att mannens familj ”verkar vara en bra familj”. Kvinnan kritiserades dessutom i domen för att ha polisanmält sin man istället för att försöka lösa frågan ”inom familjen”.

Domen fick stor medial spridning efter att Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Sveriges advokatsamfund, i lördags uppmärksammat den på Twitter.

”Det här är en av de mest fördomsfulla och märkliga domar jag läst. Inte helt oväntat dikterad av två nämndemän”, twittrade han.

Krävde sharialagar

Anledningen till att Ebtisam Aldebes åsikter uppmärksammades våren 2006 var att hennes man, Mahmoud Aldebe, i egenskap av ordförande för Sveriges muslimska förbund, skickat ett krav om särlagstiftning för Sveriges muslimer till samtliga riksdagspartier. I brevet krävde han bland annat dubbel arvsrätt för män, att muslimska barn ska få undervisning i islam i kommunala skolor samt särskild lagstiftning för muslimer gällande skilsmässor och vård av barn.

Inför riksdagsvalet 2010 kandiderade även Mahmoud Aldebe till Stockholmscenterns riksdagslista, något uppmärksammades av Sydsvenskan i oktober 2009. I samband med kandidaturen uppstod en intern strid inom Centerpartiet kring hur man borde förhålla sig till kandidater som förespråkar sharialagar.

I januari 2010 hoppade till slut Mahmoud Aldebe av såväl riksdagskandidaturen som Centerpartiet. Anledningen var att han ansåg sig vara utsatt för diskriminering.

– Det visar att demokratiprincipen bara gäller de som har svenska värderingar som grund och jag diskrimineras och förolämpas för att jag har islamiska värderingar, skrev han i ett pressmeddelande.

Centerpartiet agerar

Förra månadens dom i Solna tingsrätt, som Ebtisam Aldebe var med och utdömde, har lett till en kritikstorm mot Centerpartiet. Och nu, nästan tolv år efter att de första gången uppmärksammades på den shariaförespråkande företrädaren, väljer partiet att agera.

”Centerpartiet i Solna har ikväll meddelat Ebtisam Aldebe att man inte längre har förtroende för henne som nämndeman. Hon har därför uppmanats att lämna sitt uppdrag, vilket vi förutsätter att hon nu gör. Den typen av sexistiska resonemang som hon står bakom är helt oacceptabla”, skriver partiet på Twitter.

Många reagerar på att C skriver ”sexistiska” och undviker ordet ”islamistiska” i sitt Twitterinlägg. Andra frågar sig om den friande domen nu kommer rivas upp eller om den misshandlade kvinnan får finna sig i att hennes man friats av domstolen.

LÄS MER: Islamist bakom shariadom i svensk domstol