swedish-crown-university-aldebe

Faksimil

Inrikes

C-kopplat arabiskt ’universitet’ i Sverige erbjuder shariautbildning

Publicerad 1/26/2023
Annons

Hos nyöppnade Swedish Crown University i Angered vill man sprida islamisk-arabisk kultur och erbjuder bland annat sharia- och islamstudier. En närmare granskning tar upp flera frågetecken.

En av personerna bakom projektet är den tidigare centerpartisten Mahmoud Aldebe, som i ett brev till riksdagspartierna 2006 krävde särlagstiftning för muslimer. Han har också vid flera tillfällen kopplats till islamistiska nätverk.

LÄS ÄVEN: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

På sociala medier och på ”universitetets” hemsida marknadsförs verksamheten med bilder på moderna lokaler och stora öppna ytor, men sajten Dokus granskning visar att adressen leder till en stuga i Angered.

Man påstår sig erbjuda studier som leder till kandidatexamen, masterexamen och doktorsexamen samt tillämpad yrkesutbildning och stipendier för doktorander.

Godkänt av Irak

I sociala medier har Aldebe hävdat att Swedish Crown University inte är ett universitet men att det ska fungera som utbildningsanstalt, och att certifikaten är godkända av bland annat Irak samt flera arabiska och utländska universitet.

Man har även hävdat att man kommer att få ett erkännande i Sverige, men på utbildnings­departementet finns varken någon ansökan om tillstånd eller något beslut om Swedish Crown University.

LÄS ÄVEN: Islamist bakom shariadom i svensk domstol

Till Doku säger man att ett 40-tal studenter ansökt till studier på nätet. Merparten kommer från Mellanöstern och Afrika, bara tre är från Sverige och en från Norge.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons