muharrem-demirok

Faksimil Facebook

Inrikes

C-ledaren: Vägrar stödja en statsminister som samarbetar med SD

Publicerad 4/3/2023
Annons

I en intervju uppger den nytillträdde C-ledaren Muharrem Demirok att han och partiet i valet 2026 kommer fortsätta vägra stödja en statsminister som på något sätt samarbetar med Sverigedemokraterna.

Valet i fjol blev ett fiasko för Centerpartiet, som backade mest av alla partier. För att inte återupprepa detta 2026 har Muharrem Demirok pekat ut fyra områden som han anser att partiet behöver ompröva: skola, trygghet, klimat och landsbygd.

– Det är oerhört viktigt att det blir strukturella förändringar i de svaren som kommer fram i de programarbeten vi nu gör. Det kommer också innebära att vi ger andra svar påfrågor som människor ställer sig, säger han till Dagens industri.

LÄS ÄVEN: Bottenlågt förtroende för C-ledaren Muharrem Demirok

Centerpartiet har kritiserat Tidöavtalet där man menar att det saknas borgerlig, liberal politik. Man vill bland annat se en fortsatt liberal arbetskraftsinvandring. Roten till det onda i avtalet anser Demirok är Sverigedemokraterna.

– Du kan inte tämja Sverigedemokraterna. Det är inte ett parti som låter sig tämjas av moderater, kristdemokrater eller liberaler. Jag tror att det är uppenbart både för Ulf Kristersson och Moderaterna att det inte går. Det kommer att krävas enorma uppoffringar, säger han.

Ingen S-ledd regering

Kravet på att statsministerkandidaten 2026 garanterar att samarbete med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet inte sker står kvar – vilket i det sistnämnda fallet innebär att Magdalena Anderssons (S) chanser att ta makten är undanröjd under många många år framöver.

– Det är så vi ställer oss. Man kan inte ha det här beroendet av Sverigedemokraterna som man har, eller Vänsterpartiet, i ett avtal som är så grundmurat att man i alla delar måste förhandla.

LÄS ÄVEN: Valet: Centerpartiet tappade mest

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons