lööf sabuni

Foto: Henrik Ishihara / Anders Henrikson.

Inrikes

C och L stoppar misstroendevotum mot Morgan Johansson

Publicerad 11/12/2019
Annons

Efter den senaste tidens eskalerade våld i Malmö meddelade Sverigedemokraterna på måndagen att de avser väcka misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Kort därpå meddelade både Moderaterna och Kristdemokraterna att man kommer stödja initiativet. Farhågorna om att Johansson kommer räddas kvar av regeringens stödpartier Centerpartiet och Liberalerna bekräftas på tisdagen.

– Det är uppenbart att justitieministern, som i det här fallet är ytterst ansvarig för att klara de här situationerna, inte förstår allvaret. Han klarar inte av att hantera det och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som tyvärr inte sker, sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson till SR Ekot.

I samband med onsdagens partiledardebatt i riksdagen kommer Åkesson att formellt föreslå en misstroendeförklaring mot Johanson.

LÄS ÄVEN: SD väcker missförtroendeförklaring mot justitieministern – M och KD stödjer beslutet

Redan på måndagen förekom uppgifter om att C och L kommer att rädda kvar den socialdemokratiske ministern – precis som partierna gjorde i fallet med dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) 2017 och C i fallet med dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i somras.

Trots situationen, och Annie Lööfs utspel om att hon påstår sig se allvaret i denna, står det på tisdagen klart att C och L ännu en gång räddar kvar en socialdemokratisk minister.

– Situationen är väldigt bekymmersam på flera ställen i landet, men det man behöver nu är handfast lagstiftning och att polisen får det stöd som behövs. Att avsätta en minister ser inte vi som någonting som skulle bidra till att förbättra situationen, säger Anders W Jonsson, C:s gruppledare i riksdagen till TT.

L: Samtliga partier bär skuld

Hos Liberalerna säger partiledare Nyamko Sabuni att utvecklingen inte kan lastas på ett enskilt statsråd och att Johansson ”kanske inte har gjort nog, men han har inte gjort fel”.

Samtidigt anser L-ledaren att svenska politiker valt att titta bort då problemen med integration, segregation eller brottslighet påtalats och att det inte finns något parti som kan frånta sig ansvaret för utvecklingen, ”inte heller alliansregeringen”.

Naivt Sverige värst i Västeuropa

På måndagskvällen deltog kriminologen Ardavan Khoshnood, med ett förflutet i Kristdemokraterna, i SVT Aktuellt där han kommenterade situationen i Malmö. Där konstaterade han bland annat att när det gäller unga i åldern 15-29 som är inblandade i skottlossningar och dödsskjutningar sticker Sverige ut i hela Västeuropa. Men exakt vad det är som gör att Sverige sticker ut vet man inte.

– Men det finns spekulationer. Tillgången på vapen är till exempel mycket god och en annan anledning är att vi i Sverige har varit otroligt naiva under väldigt lång tid med att ta tag i den här frågan.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjuder in kriminella till möte – ska stävja våldet

– Det finns folk som har skrikit sig hesa i tio, tjugo år om situationen utan att det tagits på allvar, säger Ardavan Khoshnood.

Enligt Khoshnood har Danmark varit mycket bättre på att hantera den grova brottsligheten och pekar ut sekretesslagstiftningen som ett område där grannlandet är bättre.

– Migrationsverket, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och polisen får inte lov att dela viss information med varandra. Det problemet har inte Danmark, som varit mycket snabbare med att gå in med diverse förebyggande åtgärder. Men också strängare lagar, som visitationszoner.

Förklara krig mot mångkulturen

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen tror inte att de åtgärder som polisen nu tagit för att stävja våldet kommer att hjälpa nämnvärt, i stället krävs det att svenska politiker förklarar krig mot den mångkulturella samhällsvisionen, menar han.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons