Den tidigare centertoppen Oskar Åsberg, ordförande för partiets lokalavdelning i Uppsala, tvingades bort efter medieuppmärksamheten när han åtalades för att vid flera tillfällen köpt sex av barn. Politikern frikändes i tingsrätten efter att tonårsflickan sade sig inte kunna minnas händelserna. Men nu döms mannen i hovrätten.

Samnytt har tidigare rapporterat om turera i den härva där centerpartisten Oskar Åsberg avslöjades vara en av flera män som betalat en minderårig flicka för att ha sex.


LÄS ÄVEN: Centerpartist frikänns för sexköp av barn – offret säger sig inte kunna minnas

I början av året frikändes Åsberg i Uppsala tingsrätt efter att flickan sade sig inte kunna minnas händelserna. Detta trots att polisutredningen visade flera chattkonversationer och kvitton från hotellvistelser. I sitt försvar har Åsberg hävdat att han trodde att flickan var 21 år gammal.

Men chattkonversationen mellan Åsberg och flickan visar att politikern ljög för polisen. Nedan uppmärksammar han flickans kommande 17-årsdag.

Föreslog att droga ned flickan

Vid sidan om sex föreslog Åsberg även att flickan skulle drogas ned. Det framgår av förundersökningsprotokollet att Åsberg har tagit upp det starkt smärtstillande medlet Oxykodin med den 16-åriga flickan. Han skriver, ”kanske en konstig fråga men undar i alla fall. Gillar du oxykodin?”

Flickan uppger att hon inte vet vad det är. Åsberg som besitter kännedom informerar Åsberg att det är morfin som antingen kan snortas, sväljas eller föras in i rumpan.

Motsvarar fängelse men döms till böter

Torsdagen den 16 december meddelade Svea hovrätt att Åsberg döms för att vid tre tillfällen ha försökt köpa sexuella handlingar av barn. Rätten bedömer att brottet motsvarar en månads fängelse men eftersom Åsberg har förlorat arbetet döms han till villkorlig dom med 40 dagsböter om 1 430 kronor.

Hovrätten skriver i domen att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Åsberg och tonårsflickan haft samlag med varandra eftersom hon säger sig inte minnas händelsen. Men rätten anser att den tekniska bevisningen i form av detaljerade chattkonversationer om deras möten och platser samt kvitton är tillräckligt.

Oskar Åsberg kampanjar för Centerpartiet. Foto: Faksimil Facebook

Flera pedofilskandaler inom C

Centerpartiet har den senaste tiden fått hantera ett flertal pedofilskandaler, varav den mest uppmärksammade involverar partiets EU-parlamentariker och andre vice ordförande Fredrick Federley, som haft nära relation med en man dömd för grova barnsexbrott mot barn 6 och 9 år gamla.

Vid sidan om Federley har flera andra politiker i Centerpartiet kopplats till pedofili. Kort efter uppgifterna om Federley kunde Samnytt avslöja hur den skånska kommuntoppen Christer Yrjas från samma parti huserade två dömds pedofiler på sin gård i Tomelilla. Både Federley och Yrjas lämnade sina politiska uppdrag.

Sedan uppmärksammades det att centerpartisten Niklas Wellholt i slutet på oktober förra året dömdes för två fall av sexuellt ofredande mot barn nio och elva år gamla som åkte rullskridskor i Kungsbacka. Detta efter att ha blottat och klämt på sitt könsorgan framför barnen.

I juni i år dömdes C-toppen Erik Paulsson i Kalmar tingsrätt för flera pedofilvåldtäkter. Paulsson överklagade till Göta hovrätt som ansåg att det inte var våldtäkter utan endast grova fridskränkningar mot flickan vilket resulterade i ett sänkt fängelsestraff.

I april förra året rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämndeman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors för Centerpartiet sedan flera mandatperioder tillbaka, sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

LÄS ÄVEN: C-ordförande åtalad i barnsexhärva: ”Pappas flicka – ska utnyttja som jag vill”