magont-83773
Inrikes

Cancer avfärdades som magkatarr – patienten avled

Publicerad 7/23/2022
Annons

En person i Västerbotten sökte sig till vården för svåra magsmärtor men fick veta att det bara var magkatarr. Först när det var för sent att sätta in åtgärder konstaterades att det i själva verket var cancer patienten drabbats av, varefter denne dog.

Trots att personen återkom flera gånger till vårdcentralen och även sjukhusakuten avfärdades smärtorna som något som kunde botas med brustabletter. Det visade sig sedermera vara en katastrofal feldiagnos

När personen till slut lyckades få en ordentlig undersökningen visade det sig att ”magkatarren” var cancer och att den nu spritt sig så långt att inget kunde rädda patientens liv. Personen avled kort därefter.

Det inkompetenta vårdslarvet anmäldes enligt lex Mari till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som konstaterar att förseningen av korrekt diagnos och därmed behandling av cancern är direkt orsak till att patienten dog i stället för att räddas till livet.

Region Västerbotten hävdar att man nu tagit fram nya rutiner för att minska – men inte eliminera – risken för att något liknande inträffar igen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons