Dana Pourkomeylian blev känd för den stora allmänheten i september 2019 när hon – mot partiledningens vilja – drev igenom en motion om förbud mot omskärelse av pojkar på Centerpartiets kongress. Då utsattes hon för utfrysning av ledningen och kallades ”fitta, slödder och iraniejävel”. Samnytt kan berätta den dramatiska historien om hennes uteslutning.

– Det är ingen tillfällighet att jag står här och ber er att låta barn få vara barn. Att barn själva ska få bestämma över sin religionsfrihet, sade hon i talarstolen på centerstämman enligt SVT.

Den nyligen avgångne vice partiordföranden Anders W Jonsson var dock av en annan åsikt och menade att motionen kan tolkas som att partiet angriper bland annat islam. Han åsikt var att motionen skulle röstas ned.

LÄS MER: Efter pedofilskandaler i Centern – nu meddelar Anders W Jonsson sin avgång

Lämnade hastigt sin post

Kort efter stämman lämnade Pourkomeylian sin post som ledamot i CUF – Centerns ungdomsförbund. Externt kommunicerades det att Dana lämnar själv på grund av ”interna meningsskiljaktigheter”. I själva verket var det dock en uteslutning initierad av Centerförbundets toppskikt.

I början av februari lade Pourkomeylian ut en rad skärmdumpar på sin Instagram-profil som berättar en dramatisk historia om hennes uteslutning från CUF. Kort tid efter gjordes hennes Instagram-konto gjordes till ett privat konto vilket begränsade tillgång till materialet. Men Samnytt har genom en källa fått tillgång till skärmdumparna och kan idag berätta den gripande historien från Centerpartiets innersta krets.

Kalldes ”upp” efter kongressen

Enligt det som Pourkomeylian beskriver kallades hon upp till partistyrelsen direkt efter att motionen mot omskärelsen av pojkar gick igenom.

Applåderna hade inte ens tystnat innan en av partiets pressekreterare knackar mig på axeln och säger att jag ska ”följa med upp”. ”Upp” dvs till partistyrelsen. ”Varför? Jag har inte gjort något fel”, svarar jag.

”Helvetet har bara börjat”

Vidare beskriver Pourkomeylian ett ”fullständigt kaos” i rummet, där en av pressekreterarna gråter, medan partiets viceordförande Anders W Jonsson rusar förbi henne med svordomar:

Efter att intervjuerna var klara loggade Pourkomeylian in på Twitter där hon fick veta att hon är bland annat ”fitta, slödder och iraniejävel”. Personer från Centerstudenter som dagen innan var hennes vänner skrev förolämpningar om henne. Samtidigt fick hon en del beröm:

Kort därefter fick hon ett mejl där hon informerades om sin uteslutning från förbundet. Den formella anledningen var en påstådd konflikt med två personer som Pourkomeylian menar var gravt överdriven av förbundets ledning. Så här beskriver hon sitt tillstånd när hon fick mejlet:

I ett försök att deeskalera konflikten föreslår hon att hon lämnar sitt uppdrag självmant om förbundet håller tyst om hela historien. Detta ska hon ha fått löfte om. Anledningen var att Pourkomeylian befarade att förbundet skulle skadas om historian hade läckt. Samtidigt menar hon att ledningen inte lyckades att hålla sitt löfte, utan istället läckte information om hennes uteslutning till distriktsordföranden i ungdomsförbundet som förde den vidare.

Att bryta upp med förbundet tog dock hårt på Pourkomeylian som beskriver att hon mått otroligt dåligt – vilket har påverkat beslutet att offentliggöra alla turer kring hennes uteslutning:

Samtidigt menar hon att hon inte ångrar sitt framträdande på centerstämman och att det var ett medvetet val att lyfta omskärelsen istället för de ”snälla” ämnen – som gratis mensskydd. En kort tid efter publicering har hon dock låst sitt konto och därmed begränsat tillgång till skärmdumparna.

Till Samnytt förklarar Dana Pourkomeylian att hon låst sitt konto för att historian inte skulle användas för ”annat syfte” :

– När jag la ut allt så var mitt syfte att sanningen främst skulle nå medlemmarna i CUF. Jag låste kontot för att jag inte ville att journalister eller personer som vill använda historien för annat syfte skulle ha lätt tillgång till dem. Jag har exempelvis inte svarat på journalister från Aftonbladet/Expressen heller.

I övrigt vill hon inte lämna kommentarer.

Samnytt söker Centerpartiet med frågor.

LÄS ÄVEN: Här är Centerpartiets smutsiga bakgrund – Abir Al-Sahlani var Lööfs personliga ”torped”

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.