mälarsjukhuset eskilstuna

Mälarsjukhuset. Foto: Raphael Saulus

Inrikes

Cancer bedömdes vara förkylning – kvinna avled

Publicerad 5/29/2022
Annons

Då en kvinna sökte vård för hosta som hållit i sig i sex månader påstods det vara en förkylning. Vid nästa besök på akuten konstaterade man att hon hade en massiv tumör i ena lungan.

Det var på Mälarsjukhuset i Eskilstuna som kvinnan sökte vård på grund av en ihållande hosta. På akuten bedömde man att kvinnans besvär berodde på en förkylning. Man gjorde också bedömningen att hon borde utredas för hostan då hon var rökare. Mer än så gjordes inte vid tillfället.

LÄS ÄVEN: Skickades hem från sjukhus – avled av brusten kroppspulsåder

En remiss skickades till patientens vårdcentral för uppföljning och vidare utredning. Någon kallelse skickades dock aldrig till kvinnan.

Avled av cancer

Då hon återkom till akuten tio månader senare med buksmärtor och feber konstaterades en massiv tumör i vänstra lungan. Kort därpå avled kvinnan till följd av långt framskriden lungcancer.

LÄS ÄVEN: Kvinna sökte vård – skickades hem och dog

Efter fallet har chefsläkaren gjort en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhuset ska ha vidtagit riskförebyggande åtgärder om rutiner, information och utbildning för att förhindra att något likande sker igen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons