Med stor majoritet röstade Mexikos högsta domstol för att uppmana regeringen och kongressen att avkriminalisera bruk av cannabis i rekreationssyfte.

Redan i mars röstade en överväldigande majoritet i Mexikos underhus igenom ett förslag som avkriminaliserar bruk av cannabis för vuxna. Efter en försenad omröstning i senaten hamnade frågan sedermera i högsta domstolen. Där har man nu med röstsiffrorna 8-3 beslutat att förbudet mot cannabis för vuxnas privata bruk är grundlagsvidrigt.

Domstolen anser att myndiga personer bör kunna ansöka om tillstånd för att odla och konsumera egen cannabis. Denna bör dock inte få rökas på offentlig plats eller i närvaro av barn, anser man. Förslaget har stöd av president Andrés Manuel López Obradors regering och innebär att brukare skulle tillåtas ha på sig upp till 28 gram och odla upp till åtta cannabisplantor för eget bruk. Man kommer även att skapa ett licenssystem för hela distributionskedjan.

– I dag är en historisk dag för friheter, säger domstolsordförande Arturo Zaldívar.

Slag mot drogkarteller

Ett av de främsta argumenten de politiker som drivit på för frågan använt har varit att lagen kommer innebära ett hårt slag mot landets drogkarteller. Utslaget sätter press på senaten att godkänna en avkriminalisering som fastnat på vägen genom parlamentet.

I och med beslutet blir Mexiko det andra latinamerikanska landet efter Uruguay att legalisera cannabis.

LÄS MER: Det finns argument för att legalisera narkotika