På tisdagen gjorde före detta statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) ett uttalande på Twitter som orsakade viss debatt.

Senast i början av maj förlängdes de svenska gränskontrollerna, som initialt upprättades i samband med migrantkrisen 2015, med hänvisning till att det islamistiska terrorhotet fortfarande är starkt. Man konstaterar även att kontrollerna behövs för att EU:s yttre gränsskydd inte fungerar.

LÄS ÄVEN: Skärpta gränskontroller förlängs igen – islamistiska terrorhotet huvudskälet

Gränskontrollerna vid framför allt Öresundsbron har varit kraftigt omdebatterade med frekvent återkommande larm från polisen där man varnar för att dessa inte fungerar och vad det innebär – bland annat kan internationella stöldligor härja fritt och föra ut sitt stöldgods ur Sverige utan problem. Det är även fritt fram för människosmugglare.

LÄS ÄVEN: EU-kritik mot svenska gränskontroller mer omfattande än tidigare känt
LÄS ÄVEN: Skärpta gränskontroller ger fler avvisningar
LÄS ÄVEN: Internationella brottsnätverk bakom 90 procent av bilstölder
LÄS ÄVEN: Gränspolisen slår larm: ”Vi har allt annat än kontroll”

Enligt Carl Bild finns det dock bättre sätt att ”jaga brott på” än gränskontroller och jämför med att ha sådana mellan svenska län.

– Jag kan säga såhär: Vi har allt annat än kontroll, sa Robert Lindström, polisinspektör vid gränspolisenhetens rörliga kontrollsektion i Frihamnen i Stockholm, i januari.

Reaktioner