Den tidigare moderatledaren, statsministern och utrikesministern Carl Bildt kommenterar i sociala medier fredagens händelsen med koranbränning och efterföljande muslimska kravaller i Malmö. Enligt Bildt ska det aldrig accepteras att en koran bränns, något som skulle kräva en grundlagsändring med anpassning till muslimsk sharialag.

På fredagskvällen och natten mot lördagen brann delar av Malmö då hundratals muslimer tog till gatorna i omfattande upplopp skanderande det jihadistiska stridsropet ”Allahu akbar”. M-profilen Carl Bildt är emellertid mer bekymrad över att ett exemplar av Koranen brann tidigare på fredagen.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIV VIDEO: Koranen brinner i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

I en kommentar på Twitter berör det moderata partiets nestor inte överhuvudtaget gårdagskvällens och nattens våldsamma muslimska attacker mot polis med gatstenar, flaskor och pyrotekniska bomber under vilka även ett stort antal bränder anlades.

Den brand som Bildt riktar fokus mot är i stället den koranbränning som islamkritiker från det danska partiet Stram Kurs iscensatte tidigare på fredagen. I vad många uppfattar som i linje med muslimsk sharialag vill Bildt att sådan bokbränning inte ska tillåtas.

Får massiv kritik

Utspelet möts av skarp kritik. Svenska Dagbladets proifilerade ledarskribent kräver ett klargörande från Bildt om huruvida denne sanktionerar de muslimska upploppen.

Huruvida Bildt inte längre står upp för Sveriges grundlag och demokratiska principer utan i stället för islam och sharia är också kärnan i många av de kritiska kommentarerna.

Andra undrar om Bildt ändrat uppfattning om den privata äganderätten som varit en profilfråga för Moderaterna – varför ska man inte få bränna upp en bok som man köpt för egna pengar och är ägare till, frågar man.

Kritiken handlar också om bristen på proportionalitet i hur Bildt inte alls kritiserar att bilar, bråte och högar med däck eldades i Malmö under kvällens och nattens muslimska kravaller men ondgör sig över att en liten bok under ordnade former eldades upp tidigare på fredagen.

Några påpekar också att Bildt inte varit ute och officellt fördömt den vandalisering som kontinuerligt sker av kristna kyrkor och judiska synagogor, inte sällan med muslimskt kristofobiska och antisemitiska hatmotiv.

Några klargöranden eller svar på den massiva kritiken har i skrivande stund inte kommit från Carl Bildt.

Moderaterna i blåsväder tidigare

Moderaterna har tidigare fått skarp kritik för att ställa sig bakom muslimsk fundamentalism, bland annat när man upplät en riksdagsplats åt islamisten Abderizak Waberi som klargjort att han sätter sharialag före svensk lag, inte respekterar jämställdhet mellan könen och sanktionerar hustrumisshandel.

Rekryteringen av Waberi uppfattades som ett försök från Moderaterna att ta upp kampen med Socialdemokraterna om de invandrade väljare för vilka ett politiskt partis inställning till islam är den viktigaste politiska frågan. Genom att knyta muslimska profiler till ett parti kan man dra nytta av det utbredda fenomen inom dessa grupper som brukar kallas för ”klanröstning”.