I kölvattnet av Rasmus Paludans manifestationer har det visat sig att stödet för den svenska yttrandefriheten är tämligen svag såväl bland makthavare som folket. En av dem som inte tycks ställa upp på något så grundläggande som yttrandefrihet är Carl Bildt som nu gör ännu ett utfall mot densamma.

Så sent som i början av februari gick Carl Bildt till attack mot Polismyndigheten för att ha följt grundlagen och tillåtit Rasmus Paludan att bränna koranen utanför Turkiets ambassad. Yttrandefriheten är ”inte absolut” och ”det finns gränser”, uppgav den tidigare stats- och utrikesministern då.

LÄS ÄVEN: Carl Bildt vill inskränka yttrandefriheten: ”Den är inte absolut – finns gränser”

I veckan revan förvaltningsrätten upp polisens beslut om att inte tillåta koranbränningar vid allmänna sammankomster – något Carl Bildt beklagar.

– Nu får vi se vad som händer. Beslutet har inte vunnit laga kraft och jag vet inte om det kommer att överklagas. Det är inte orimligt att tänka sig att det kommer att överklagas, det är en så pass viktig fråga, säger Bildt till SvD.

Sedermera meddelade polisen själva att man överklagar beslutet.

”Betydande säkerhetsproblem”

Bildt menar att hela koranbränningshistorien har spelat Erdogan i händerna.

– Jag tycker att det fanns starka skäl för polisens beslut. Det måste jag säga. Det är ingen tvekan om att det ledde till betydande säkerhetsproblem.

– Jag skulle inte alls tycka att det vore orimligt om lagen tolkades som att det är hets mot folkgrupp, men det ligger i domstolarnas händer.

– Men huruvida det är ett yttrande, det vet jag inte. Det är också en tolkning. Vad är ett yttrande? Är det ett yttrande att bränna saker? Yttrandefriheten uppfattar jag väldigt mycket som att man kan säga saker.

LÄS ÄVEN: Ny mätning: Majoritet vill FÖRBJUDA koranbränning

Nyligen visade en undersökning att en majoritet av ett rot- och historielöst svenskt folk, som numera består av den tredje största andelen födda utanför EU i hela unionen, anser att det borde vara förbjudet att bränna religiösa skrifter.

LÄS ÄVEN: Sverige ett av EU-länderna med flest utlandsfödda