Rasmus Paludan Linköping koranbränning
Inrikes

Ny mätning: Majoritet vill FÖRBJUDA koranbränning

Publicerad 4/1/2023
Annons

Den senaste tidens muslimska protester mot den svenska yttrandefriheten har visat att staten viker ned sig för hot och våld. Nu uppges det att en majoritet av väljarna vill att det ska vara olagligt att bränna religiösa skrifter.

De våldsamma upploppen efter att Rasmus Paludan bränt koraner runt om i landet har skapat en stor debatt huruvida det ska vara lagligt att kritisera islam. Statsmedia har varit engagerade med att opinonsbilda i ämnet genom att bland annat larma om att ”Paludans aktioner” under fjolåret kostade skattebetalarna 84 miljoner kronor. Detta medan islamisterna gick fria från ansvar för kostnaderna.

LÄS ÄVEN: Carl Bildt vill inskränka yttrandefriheten: ”Den är inte absolut – finns gränser”

Det är inte bara i Sverige som muslimerna rasar över svensk yttrandefrihet och utövar påtryckningar för att försöka ändra grundlagen. Protesterna mot koranbränningarna nådde nyligen flera delar av den muslimska världen efter att Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Turkiet pausade Natoförhandlingarna och krävde lagändring i Sverige. Det har även talats om en bojkott mot Sverige.

LÄS ÄVEN: Ledande muslimsk organisation manar till bojkott mot Sverige

Våld och hot fungerar

Muslimernas våld och hot om våld har fått en riktig verkan i landet. Polismyndigheten har tillsammans med Säkerhetspolisen börjat neka demonstrationstillstånd för koranbränningar, med hänvisning till säkerheten. Detta är trots att åklagare flera gånger tidigare har fastställt att koranbränning är inom yttrandefrihetens ramar och inte kan betraktas som hets mot folkgrupp.

Majoritet vill förbjuda

Det är något som väljarna i Sverige nu vill ändra på. En ny mätning från DN/Ipsos visar att 51 procent av väljarna anser att det bör vara förbjudet att bränna religiösa skrifter. Det framgår av mätningen att det är främst personer med utländsk bakgrund som anser att det är viktigt ”skydda religionen” jämfört med personer som har svensk bakgrund.

När det gäller partipolitiska sympatier är det bara bland Sverigedemokraternas väljare som det finns en majoritet att bevara yttrandefriheten i sin nuvarande form.

LÄS ÄVEN: S-kravet: Förbjud koranbränningar

Skillnader mellan kvinnor och män

Bland kvinnor är det jämnt mellan de som vill att de ska vara lagligt och de som vill förbjuda publicering av bilder som kränker religiösa symboler, med Muhammedkarikatyrerna i direkt åtanke.

Bland män är de som vill göra det förbjudet i tydlig minoritet. Det är ett genomgående mönster i undersökningen att män, i mycket större utsträckning än kvinnor, anser att yttrandefriheten ska trumfa skyddet av religiösa skrifter och symboler.

LÄS ÄVEN: Svenska folket: Pandemi ger skäl att pausa demokratin

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons