I höst lanserar Bodens kommun och Rädda barnen ett gemensamt projekt med hjälp av skattebetalarnas pengar där man i en förment ”antirasistisk” kampanj med obliagtorisk närvaro ska lära ut ”rätt värdegrund” till eleverna. Samhällsnytt kan berätta att ansvarig initiativtagare hos Rädda barnen är en asylaktivist tillika styrelseledamot i islamistkopplade Ibn Rushd som även sprider hat mot SD.

Det är statsradion som på tisdagsmorgonen rapporterarar att Bodens kommun är först ut att arbeta med Rädda barnens projektet under den svengelska parollen ”antirasistisk action learning”.

LÄS ÄVEN: Rädda Barnen vill fortsätta betala för ’ensamkommandes’ gräddfil till studentlägenheter

Inom ramen för projektet kommer från och med i höst elever i kommunens grund- och gymnasieskolor, Stureskolan, Brönjaskolan och Björknäsgymnasiet tvingas på ”rätt värdegrund”. Det anses nödvändigt därför att man inte tror medborgarna om att vara lika upplysta som arrangörerna och saknar kunskap om vad som är rasistiskt.

Magnus Åkerlund är utbildningschef i kommunen och tvekade inte när Rädda barnen tog kontakt med honom med en förfrågan om att låta skolorna delta i att forma ett projekt som är en pilotstudie för att utveckla metoder och arbetssätt i skolan för att behandla rasism och intolerans.

– Jag sa ja, jag tycker att det är jätteintressant, slår Åkerlund fast i en kommentar till statsradion.

Skattebetalarna tar notan

När Samhällsnytt tar del av handlingarna från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) visar det sig att pilotprojektet i Boden till en början har beviljats 1 022 525 kronor i statsbidrag för verksamheter mot rasism och liknande former av intolerans. Vad som omfattas av begreppen rasism och intolerans preciseras dock inte.

Rädda barnen radar dock upp flera områden där man vill motverka och förebygga men rasism mot svenskar och den växande svenskfientligheten lyser med sin frånvaro i handlingarna.

Det framgår av Arbetsförmedlingens hemsida att Rädda barnen har annonserat efter en projektledare på heltid i Boden och Luleå för att driva ett ”pedagogiskt antirasistiskt projekt”.


SR missar att ansvarig är Ibn Rushd-topp

Anna Waara är verksamhetsansvarig hos Rädda barnen och den som drivit på för att dra igång det påstått antirasistiska projektet. Hon menar att det är mycket angeläget att lansera det nu men önskar samtidigt mycket mer.

– Jag saknar ett mer intensivt arbete och mer fokuserat arbete på rasism i Norrbotten. Det finns mycket att göra och det finns mycket som brådskar, larmar Waara i statsradion.

Vad SR däremot undanhåller lyssnarna är att Waara inte bara är verksamhetsansvarig hos Rädda barnen. Enligt både sin egen Facebookprofil och hemsidan för det islamistkopplade förbundet Ibn Rushd ingår hon även i den organisationens riksstyrelse.

Ibn Rushd är ett förbund som Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat. Förbundet har fått skarp och upprepad kritik för att vara antidemokrater som försöker bygga upp ett islamiskt parallellsamhälle i Sverige.

LÄS ÄVEN: SD stoppade bidrag till islamistiskt förbund: ”Ska inte ha en enda krona”


Anna Waara. Foto: Faksimil Facebook

Hatar Sverigedemokraterna

Waara, som själv har konverterat till islam, har tidigare titulerats i Svensk kyrkotidning som ordförande för islamistkopplade aktivistorganisationen ’Svenska muslimer för fred och rättvisa’. Den leds av den tidigare miljöpartisten och islamisten Yasri Khan som gjorde sig känd för den breda allmänheten när han vägrade ta TV4:s reporter i hand. Nedan syns Waara sprida Khans inlägg på Twitter.

Vill islamisera Luleå med moské

Vidare har Waara figurerat i en artikel tillsammans med IS-apologetiska islamisten Rashid Musa och även författat en krönika hos statstelevisionen om det hon uppfattar som rasism. Statstelevisionen har i flera artiklar upplåtit sin plattform åt Waaras asylaktivism och ansträngningar att normalisera islams närvaro i Sverige.

Det framgår av en artikel att hon propagerat för att uppföra en moské i Luleå, vilket Samhällsnytt har uppmärksammat nu blir verklighet.

LÄS ÄVEN: Luleå islamiseras med ”världens nordligaste moské”

SD ”idioter och rasister”

Vid sidan om Waaras opinionsbildning för att normalisera islamiska attribut i landet har hon även i flera års tid engagerat sig med att uttrycka hat mot Sverigedemokraterna.

Enligt flera inlägg i sociala medier ser Waara stora problem med SD.

Twitter tydliggör Waara att hon mestadels följer vad hon menar är ”diverse idioter och rasister”. I listan finner man flera kända profiler från SD, bland annat Jimmie Åkesson och Kent Ekeroth.


Ska förändra innan år 2030

Vid sidan om Waaras antirasistiska arbete hos Rädda barnen och styrelsearbete för islamistkopplade förbund är hon även engagerad i projektet ’Kraftsamling Norrbotten’ för att leda utvecklingen mot det Norrbotten som gruppen vill förverkliga till år 2030.

På YouTube finns flera videoklipp i vilka Waara framhäver sig som ordförande för kraftsamlingsprojektet och samtidigt slår fast att hon är asylaktivist.

– Invandring ska ses som en resurs och inte en belastning, säger Waara.

Bodens kommun: ”Rasism överallt i samhället”

På tisdagen sökte Samhällsnytt Magnus Åkerlund som är utbildningschef i Bodens kommun för att ställa frågor om det antirasistiska projektet med Waara i spetsen. Men Åkerlund är på semester fram till augusti och vi hänvisades därför till Maria Jakobsson som är chef för elevhälsan i Boden som uppgavs kunna svara på några frågor om projektet.

Hur kommer projektet att se ut?

– Det är i Rädda barnens regi. De har ett helt program för det där och vi gör det inom en större satsning och den satsningen har vi fått beviljad.

Det är alltså representanter från Rädda barnen som kommer att lära eleverna?

– Ja precis, det är representanter därifrån. Hela arbetet styrs från Rädda barnen. Det är ett tematiskt upplägg som de har.

Hur kommer det sig att kommunen lanserar det här samarbetet med Rädda barnen?

– Det ligger ju i tiden och vi vill ju önska för en säkrare och tryggare integrering för alla elever helt enkelt.

Har ni exempel på rasism och intolerans i skolorna?

– Det ser man väl överallt i samhället idag.

Vad är det ni har sett för problematik?

– Det är ett program som de har som är rikstäckande. Vi tycker att det har sett bra ut och som vi har velat ha en del i det.

Är någon politiker involverad i projektet?

– Vi har haft en politiker som har varit med. Det är ordförande i utbildningsnämnden och sedan är det en ledamot som heter Anki men nu kommer jag inte på efternamnet.

Ansvarig politiker: ”Vill lära ut värdegrund”

Eftersom utbildningschefen är på semester tog Samhällsnytt kontakt med Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i utbildningsnämnden, som också uppgavs ha kännedom om projektet. Men när vi pratar med henne i telefon vill hon inte kännas vid uppgifterna i detalj.

Vad är orsaken till att ni lanserar det här projektet i höst?

– [Tystnad]… Vet du jag måste säga att jag är jätte-, jätte-, jättedåligt insatt i detaljerna kring det. Jag är bara informerad om att det ska dra igång men det är inget politiskt beslut som har legat bakom… ehh… själva det samarbetet med Rädda barnen. Jag kan faktiskt inte svara på den frågan.

Rädda barnen ska vara på tre av kommunens skolor. Vad är det som ska läras ut?

– Ja, nej, alltså om jag börjar spekulera kring det så är jag ute och gissar. Jag är jättedåligt insatt, jag har bara hört att det ska dra igång men jag har ingen detaljkunskap alls så det måste jag få ta reda på. Om Magnus inte är på plats borde någon annan person vara på plats som har koll.

Personen som ersatt utbildningschefen under sommaren hänvisade till dig och berättade att du även varit på möte om detta.

– [Tystnad]… Nej…[Tystnad], Nej, nej, alltså på riktigt. Jag är jätte-, jättedåligt informerad om vad det här ska innebära.

Finns det någon särskild anledning till att Rädda barnen lanserar det här i Boden – har ni haft någon problematik?

– Ja men det har vi väl. Jag tänker kring förra valet var Boden en av de få kommuner där NMR ställde upp till valet i kommunfullmäktige. Sedan första maj för två år sedan demonstrerade NMR i Boden. Så visst är det så. Vi har haft en ganska påtaglig närvaro av… av… ja men liksom… ja, NMR som är uttalat nazistiskt parti. Om man har ett parti med nazistiska strömningar som har försökt att etablera sig i Boden så är klart att vi jobbar med våra barn och unga för att visa på en annan värdegrund.

Hur har främlingsfientligheten visat sig i skolorna?

– Nej inget kring skolorna. Det handlar om att NMR riktar in sig på Boden där man försöker få till något. Men jag har inte sett några rapporter på att vi har något främlingsfientligt i våra skolor.

Nilsson Bruun avslutar sedan med att säga att det här projektet kan ha lanserats under tidigare ordförande och föregående mandatperiod och att tjänstemännen därefter har arbetat vidare med det. Detta eftersom hon själv inte har särskilt mycket information om projektet som i höst kommer att skjutsas ut till kommunens elever.

– Det kan hända att det var ett politiskt initiativ under 2018 sedan har tjänsten jobbat på med det. Sedan har jag bara tänkt att det här är något som är inom ramen för verksamheten.

Projektansvarig besvärad över demokratiska val

När Samhällsnytt tittar närmare Nilsson Bruuns argument att det ska handla om Nordiska motståndsrörelsen (NMR) så kallade påtagliga närvaro i Boden lyser den med sin frånvaro. Enligt SVT fick NMR 51 röster i kommunen vilket motsvarar 0,27 procent. Ett resultat som inte på långa vägar räckte för något mandat.

När vi istället tittar på siffror som Rädda barnens pådrivande kraft Anna Waara, som själv är bosatt i närområdet, tidigare har presenterat i sociala medier kommer vi möjligen närmare vad som kan uppfattas som problematiken – att många invånare sympatiserar med Sverigedemokraterna.

En färskare siffra visar även att Sverigedemokraterna kammade hem fler röster än Socialdemokraterna i en av kommunens skolor.

Rädda barnen svarar inte

Samhällsnytt har under dagen sökt Waara utan framgång för att höra om hon fortfarande anser att SD är ett rasistiskt parti. Vi vill även höra hur den utbredda rasism ser ut som hon larmar brådskande om i P4 Norrbotten.

LÄS ÄVEN: Rädda Barnen uppmanar 30-tal länder att ta ansvar för barn till IS-terrorister

authorimage

Tyckte du att denna artikel var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!