cecilia-wikstrom-843773
Inrikes

Cecilia Wikström kan bli kvar i EU-valet efter intensiv kampanj

Publicerad 3/13/2019
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om turerna kring Liberalernas EU-parlamentsledamot Cecilia Wikströms ekonomiskt lukrativa sidouppdrag som partiet ansett vara så belastande att man strukit sitt tidigare affischnamn från kandidatlistan inför det förestående EU-valet. Men efter ett intensivt kampanjande från partikollegor och SVT ser det ut som att Wikström kan komma att tas till nåder igen.

Wikström har i sitt EU-uppdrag främst profilerat sig som en varm anhängare av att EU ska ta emot många fler migranter från tredje världen än hittills. Andra med motsvarande syn på EU:s globala ansvar oroas över att det man ser som en stark röst för humanismen nu kommer att tystna i Bryssel.

LÄS MER: EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) dubblar sin lön med tvivelaktigt upplägg

Bland de oroliga finns andra profiler inom Liberalerna, däribland Birgitta Ohlsson. En annan aktör som kampanjat hårt för Wikström efter att petningen av henne blev känd är SVT. Det skattefinansierade Public Service-bolaget har producerat ett stort antal artiklar med fokus på kritiken mot beslutet i stället för på de intressekonflikter och risker för jäv man annars brukar framhålla när politiker avslöjas med att sitta på dubbla stolar.

Inte behörighet att peta Wikström
I den senaste i raden av sådana artiklar lyfter SVT fram två som man formulerar det ”tunga” kommunpolitiker som menar att partistyrelsen inte har rätt att peta Wikström. Dessa två beskrivs som ”en växande intern kritik inom Liberalernas mot hur EU-kandidaten Cecilia Wikström tvingades bort”. En i duon är Jesper Brandberg, kommunalråd i Västerås.

– Partistyrelsen har överskridit sina befogenheter, de har inte rätt att överpröva beslutet från partirådet att välja Wikström, säger han i en kommentar när SVT Nyheter söker upp honom.

Enligt Brandberg måste Cecilia Wikström nu återinsättas som ett av de främsta namnen när partirådet skall välja toppkandidat igen.

– Det enda rimliga är att partirådet får en ny chans att väga Cecilia Wikström mot andra kandidater till topp-platsen.

LÄS MER: Nya uppgifter om Wikströms (L) bolagsengagemang: misstänkt nepotism och skattefiffel

Ett annat ”tungt” och kritiskt kommunalråd som SVT lyfter fram är Mohamad Hassan i Wikströms hemkommun Uppsala. Även han kräver att Wikström ges en ny chans att erövra toppkandidaturen vid nästa omröstning. Han säger sig vara mycket kritisk mot partiledningens agerande och jämför det med misshandel.

– Det är under all kritik. Jag tycker att man har misshandlat henne, säger han i en kommentar till SVT.

Bekräftas av partistyrelsen
Att Wikström kan bli kvar är också något som bekräftas från Liberalernas partistyrelse. Där är hållningen att partiledningen och etikkommittén gjort rätt som krävt att Wikström lämnar sina lukrativa och potentiellt trovärdighetsundergrävande privata styrelseuppdrag och när hon inte gjort det att man i stället drar tillbaka sitt stöd för henne som toppkandidat.

Men man erkänner samtidigt att partistyrelsen inte har mandat att bestämma om Cecilia Wikströms kandidatur och att hon därför kan bli kvar oavsett vad PS tycker.

– Nej partistyrelsen och valberedningen kan bara ha synpunkter och ge förslag, det är ett nytt partiråd som skall välja vår toppkandidat, och teoretiskt kan de välja Cecilia Wikström igen, säger Johan Pehrson i partistyrelsen till SVT.

Förvirring i valberedningen
Valberedningens ordförande Olle Schmidt uppger samtidigt att ingen i nuläget vet när en ny omröstning kan komma att hållas. Inte heller vet man om bara ett nytt förstanamn ska väljas eller om hela listan med kandidater ska göras om.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons