På fredagen tappade centerledaren Annie Lööf koncepterna på Twitter. På en fråga från en potentiell väljare blev svaret:”Kryp tillbaka under din sten”.

Den senaste veckan har den ena avgången efter den andra rapporterats från ledamöter i Svenska Akademien. Avgångarna bottnar i konflikter i spåren av #metoo-avslöjandena om att akademiledamoten Katarina Frostensons man Jean-Claude Arnault, i media även kallad ”kulturprofilen”, i decennier haft svårt att hålla sina sexuella drifter i styr och med såväl hustruns som andra prominenta kulturarbetares goda minne ägnat sig åt att lägra diverse aspirerande kulturkvinnor, inte alltid med kvinnornas samtycke.

Senast var det ständiga sekreteraren Sara Danius som sade upp sig från sitt uppdrag och lämnade sin stol. Somliga menar att Danius fått obefogad kritik och att detta skulle ha att göra med att hon är kvinna. Därför har diverse politiska profiler – även män – smyckat sig i knytblus och tagit selfies som de sedan postat i sociala medier i vad som uppges vara en solidaritetsmanifestation med Danius.

En av dessa manifesterande politiker är centerledaren Annie Lööf. På Twitter postade hon en bild på sig själv iförd det aktuella damplagget och ett sammanbitet ansiktsuttryck som skulle spegla det förmenta allvaret i situationen. Bilden var taggad med #backasaradanius och #knytblus.

Nedanför bilden hade centerledaren deklarerat att detta var hennes och Centerpartiets sätt att låta ”arbetet för jämställdhet fortsätta”. Lööf fick inte bara positiva reaktioner. Många tyckte att Lööf med knytblusbilden drog ett löjets skimmer över jämställhetsfrågan på ett sätt som man annars mer förknippar med vänsterfeminister i FI.

En väljare, Lucas, ställde en fråga till Lööf: ”Vad är det som inte är jämställt i Sverige?” Han hade också ett tips till centerledaren om att gå till val på ett mer seriöst sätt.

Detta fick Lööf att helt tappa koncepterna. I stället för att bemöta sina potentiella väljare med respekt och besvara frågan och besvara kritiken blev centerledaren oförskämd och grov i mun på ett sätt som inte anstår en person i hög politisk ställning. Hon bad helt sonika Lucas att ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”.

Samhällsnytt veterligen har Lööf inte gått ut och bett om ursäkt efter det grova övertrampet. Centerpartiet befinner sig farligt nära riksdagsspärren och många tror sig veta att vare sig knytblusmanifestationer eller väljarförakt är rätt sätt för Centerpartiets att trygga en fortsatt närvaro i riksdagen efter valet i höst.