Centerpartiet RASAR i ny mätning
Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

I den första opinionsmätningen från Novus efter valet, där Centerpartiet tappade mest, fortsätter partiet att blöda väljare och backar mest av samtliga. Sverigedemokraterna är fortfarande näst störst.

I opinionsmätningen för oktober backar Centerpartiet en procentenhet jämfört med valresultatet och får knappt sex procent.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf avgår som partiledare

– Centerpartiets nedgång är statistiskt säkerställd, medan förändringen i de övriga partiernas resultat ligger inom felmarginalen, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Lööffaktorn

Hos Centerpartiet tror man att det fortsatta tappet beror på Annie Lööfs besked nyligen om att hon avgår som partiledare.

– Annie Lööf har spelat en väldigt stor roll för Centerpartiet under sin långa tid som partiledare, så det skapar naturligtvis en viss osäkerhet, säger partisekreterare Michael Arthursson.

LÄS ÄVEN: Valet: Centerpartiet tappade mest

Inom partiet är många kritiska till att man valt att gå med på den rödgröna sidan. En ny partiledare ska väljas på en extrainsatt stämma i februari.

V 7,2 (+0,4)
S 31,1 (+0,8)
MP 5,0 (0,0)
C 5,7 (-1,0)
L 4,1 (-0,5)
KD 4,9 (-0,4)
M 19,6 (+0,5)
SD 20,8 (+0,3)

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.