Annie Lööf Centerns partistämma 2017 + Polis + Systembolaget
Inrikes

Centerpartiet säger ja till fortsatt spritmonopol och nej till fler poliser

Publicerad 10/2/2017
Annons

➤ CENTERSTÄMMAN På Centerpartiets partistämma i Malmö som nyligen avslutats togs en rad beslut om partiets framtida politik, varav några rönt uppmärksamhet och kritik.

Bland de mer uppmärksammande är att Centern säger nej till att avskaffa det statliga spritförsäljningsmonopolet. Systembolaget ska, om Centern får bestämma, fortsatt ha ensamrätt på försäljning på alkoholhaltiga drycker, utom i glesbygd där Systembolaget inte vill öppna någon butik. Där ska affärsidkare kunna fungera som ombud på samma sätt som idag men med något generösare regler om prissättning och lagerhållning.

Beslutet får kritik för att vara socialistisk politik och inte överensstämma med Centerns liberala profil. Centern är sedan tidigare föremål för intern kritik från andra Allianspartier för att positionera sig mer i riktning mot ett eventuellt blocköverskridande regeringssamarbete med Socialdemokraterna efter nästa års riksdagsval.

Ännu tydligare var beslutet på Centerstämman att säga nej till ett förslag om att låta kommuner anställa poliser. En sådan möjlighet skulle kunna ge kommunerna möjlighet att kompensera för de neddragningar inom polisen som beslutats på risknivå och drabbat framför allt glesbygdskommuner.

Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson tillkännagav inför omröstningen att han ansåg förslaget vara ogenomtänkt och ”ett uttryck för desperation” ute i kommunerna. Även det beslutet möts av kritik om att inte ta glesbygdskommunernas trygghetsfrågor på allvar och stå i kontrast till att Centern profilerat sig som ett parti framför andra för väljare i glesbygd.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons