0
Inrikes

Efter Samhällsnytts artikel: Islamistisk centerpartist utesluts

Publicerad 10/19/2020
Annons

Samhällsnytt har uppmärksammat hur Mahmoud Addas, nyanländ migrant från Syrien som gjort karriär inom Centerpartiet, reagerade på den lärare som halshöggs i Frankrike genom att slå fast att religionskritik inte är en del av yttrandefriheten utan ”ett smutsigt brott”. Nu agerar partiet genom att frånta honom hans uppdrag och utesluta honom.

Det var på söndagen som Samhällsnytt som första media kunde visa hur Addas, politiker i Krokoms kommun och med uppdrag i bland annat distriktsstyrelsen för Jämtlands län, författat ett Facebookinlägg som innehåller text på både svenska och arabiska. Men budskapet skiljer sig åt.

LÄS ÄVEN: Centertoppen Mahmoud Addas vill förbjuda islamkritik: ”Smutsigt brott – förtjänar bestraffning” 

Addas om religionskritik: ”Förtjänar bestraffning”

På svenska nöjer sig Addas med att slå fast att kränkning eller förolämpning av religioner och övertygelser inte är yttrandefrihet utan ”ett smutsigt brott”. Men därefter fortsätter centertoppen att tala för sina väljare på arabiska där han lägger till att handlingen att kritisera religion dessutom ”förtjänar bestraffning”. Vad straffet bör vara preciseras inte. I flera länder där islam styr kan det dock handla om dödsstraff. Nedan följer en översättning av den arabiska texten.

Mord är ett smutsigt brott. Ingen har rätt att döda som det vill/behagar. Vi är inte i skogen. Att smutskasta religion och tro är inte yttrandefrihet. Det är ett brott som förtjänar bestraffning och ansvar.

Hyllades som välintegrerad och ”tillgång” för Jämtland

Fram till Samhällsnytts publicering har Centerpartiet varit noga med att poängtera hur välintegrerad Addas är som ny i Sverige och hur han som nyanländ redan är med och utvecklar kommunen. Efter Addas utspel har vi sökt både honom och Centerpartiet för att ställa frågor, dock utan framgång.

Tvingas bort från partiet

Senare på söndagen publicerade partiet ett Facebookinlägg i vilket man tar avstånd från Addas åsikter om yttrandefrihet. Partiet tydliggör att yttrandefriheten är helt grundläggande i en demokrati och meddelar att man tvingat Addas att lämna sina uppdrag och även sitt medlemskap.

Det framgår under inlägget att Centerpartiet censurerar personer som kritiserar partiet i kommentarsfältet genom att dölja eller ta bort deras åsikter.

Den typen av uttalanden som han gjort är inte förenligt med att representera Centerpartiet. Mahmoud Addas har lyssnat till vår uppmaning och lämnar nu alla sina uppdrag, i distriktsstyrelsen, kretsstyrelsen och socialnämnden i Krokom. Han säger också upp sitt medlemskap.

LÄS ÄVEN: Centerpartiets islamistiska nämndemän sparkas efter shariadomen

authorimage

Tyckte du Samhällsnytts granskning var intressant?

Stötta då gärna tidningen med en donation! Utan läsarnas stöd kan vi inte existera:

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons