göteborg götatunneln väg bilar

Foto: Tatiana Afendik, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Centerpartiet vill ha bort bensinbilarna från Göteborg

Publicerad 10/20/2021
Annons

I Göteborg vill Centerpartiet med stöd av de forna allianspartierna införa ett totalförbud mot bensin- och dieselbilar inom ett visst område.

Förslaget går ut på att införa en miljözon 3, alltså ett område där endast fordon som går på el, bränsleceller eller de senaste gasfordonen får köras. För att möjliggöra detta vill Göteborgs styre ge trafiknämnden och byggnadsnämnden i uppdrag att identifiera ett passande område för pilotprojektet.

LÄS ÄVEN: Rödgrönrosa oppositionen i Göteborg vill ha bilfria söndagar

I dagsläget finns ingen miljözon 3 i Sverige och området man vill använda för experimentet ska vara ett som inte är bebyggt än för att på så sätt inte påverka befintliga boende.

– Vi arbetar med flera förslag för att komma till rätta med bland annat luftkvalitet och buller. Men samtidigt är det en balans där det gäller att ha göteborgarna med sig. Vi tänker att man kan testa ett nybyggnadsområde och anpassa vissa lokalgator. Att testa något i mindre skala och om det fungerar bra kan det göras på fler ställen på sikt, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat, till Göteborgs-Posten.

MP missnöjda

Från miljöpartistiskt håll tycker man att förslaget är otillräckligt.

– Det är väldigt mycket hängslen och livrem. I grunden är det bra att införa miljözon 3. Vi har lagt ett antal förslag om det och blivit nedröstade av alliansen. Jag tycker det här är för lite och för långsamt, säger kommunalråd Karin Pleijel (MP).

Hon menar att det möjligen kan vara ett myrsteg i rätt riktning.

– Vi behöver ställa om mycket snabbare. När jag först såg detta förslag blev jag glad men jag är rädd att det kommer vara out of date när det väl blir dags.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets satsning på cyklar ska få bort bilarna

Moderaternas Toni Orsulic, ordförande i trafiknämnden, säger att partiet är för att göra omställningen och att man måste komma bort från fossila bränslen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons