Centerpartist frikänns för sexköp av barn – offret säger sig inte kunna minnas

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om centerpartistiske lokalpolitikern Oskar Åsberg i Uppsala som åtalats för sexköp av barn efter att ha raggat upp en minderårig flicka på en så kallad sugardatingsajt som han betalat för sex och också ska ha försökt tvinga i narkotika. Men nu frikänns Åsberg efter att flickan under rättegången inte längre säger sig minnas om hon haft sex med centerpartisten eller inte.

Enligt åtalet hade 44-årigen Oskar Åsberg vid flera tillfällen träffat den 16-åriga flickan på hotellrum för betald sex. Åtalet omfattade även narkotikabrott efter att han haft med sig droger som han velat att flickan skulle ta i samband med sexakten.

LÄS MER: Ordförande i Centerpartiet köpte sex av minderårig – försökte tvinga på flickan knark

När historien rullades upp tvingades Åsberg avgår från samtliga politiska uppdrag och lämnade enligt uppgift också Centerpartiet då den allmänna meningen inom partiet var att hans förtroende var förbrukat.

Bevisningen i målet har bland annat bestått i chattar mellan Åsberg och flickan där C-politikern bland annat initierat ett incestuöst rollspel där han agerar en pappa som straffar sin dotter genom att binda fast och piska henne. Kvitton från hotellbokningar har också säkrats för att belägga träffarna.

LÄS MER: C-ordförande åtalad i barnsexhärva: ”Pappas flicka – ska utnyttja som jag vill”

Men under rättegången har flickan dragit tillbaka sitt vittnesmål och hävdat att hon inte längre minns något. Stockholms tingsrätt menar att hela åtalet då faller och frikänner därför Åsberg på samtliga punkter.

Det är i skrivande stund oklart om den friande domen kommer att överklagas. Det framgår inte huruvida Åsberg om frikännandet vinner laga kraft kommer att återuppta sin politiska karriär inom Centerpartiet. Enligt hans advokat, Kerstin Koorti, är det inget de har diskuterat.

Åtalet mot Åsberg väcktes som del i en större härva där sammanlagt tio personer ställts inför rätta. Sju av dem har tidigare fällts och två frikänts i brist på bevis.

Flertal pedofilskandaler i Centerpartiet

Centerpartiet har den senaste tiden fått hantera ett flertal pedofilskandaler, varav den mest uppmärksammade involverar partiets EU-parlamentariker och vice ordförande Fredrick Federley, som haft nära relation med flera personer dömda för grova barnsexbrott.

Federley valde till att börja med att ta timeout och sjukskriva sig men avgick senare från sina politiska uppdrag för partiet.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.