Twitterkontot @telejampa har på senare tid gjort rätt mycket väsen av sig. Bakom signaturen står en Johan Landström, nationalekonom, centerpartist och jordbrukare. Det är i varje fall vad alla som interagerat med honom om Twitter har trott. Det visar sig dock nu att det rör sig om ett fejkat konto och många ställer sig frågan vem som egentligen döljer sig bakom kontot.

Det började med att några uppmärksamma personer såg att Johan Landström lagt ut bilder som han påstått var hans egna men som visade sig vara stulna från alla möjliga håll. Platser, byggnader, bilar med mera som Johan Landström beskrev som knutna till honom själv har visat sig föreställa sådant som saknar varje anknytning till twittraren.

Grävaren och bloggaren Rebecca Uvell blev nyfiken och grävde vidare och fann fler märkligheter. Johan säger sig vara jordbrukare men twittrar i motsats till de flesta andra jordbrukare varken om en jordbrukares arbetsvardag eller om frågor av jordbrukspolitisk art.

Johans helt dominerande politiska intresse och syssla på Twitter överhuvudtaget kretsar i stället om att kritisera Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Han säger sig vara gift och ha en stor skara barn och ännu fler barnbarn, men ingen av dem har någonsin synts till på de bilder han postat.

Landström påstår sig vidare ha en farfar som ska ha varit möbelsnickarmästare. Han ska också ha avlat 14 barn. En 91-årig far vid namn Karl berättas det också om som under sina yrkesverksamma år hävdas ha varit jordbrukare som Landström själv och dessutom byggnadssnickare. Men ibland uppges pappan i stället ha varit flygkapten.

En bror som heter Lars omnämns också, med hustru vid namn Inger. Flera av sina barn säger Johan sig ha styckat av tomter åt intill sin egen gård.

Problemet är bara att någon Johan Landström eller någon annan av de namngivna släktingarna inte tycks existera, inte på den ort, Skråmträsk utanför Skellefteå, där Johan säger att de är hemmahörande, och inte heller i landet i övrigt. I varje fall så långt Uvell har kunnat kontrollera.

Så vem är det egentligen som döljer sig bakom den påhittade centerpartisten och jordbrukaren Johan Landström? Vad har den personen för motiv till det han gör? Är det någon med anknytning till Centerpartiet som på detta udda vis vill driva opinion mot SD och dra vänstersinnade till partiet? Eller är det ett socialt experiment? Kanske bara en stolle och mytoman?

Ingen vet men många twittrare har låtit sig luras. Kontot har drygt 6 tusen följare och personen bakom det har skrivit nästan 65 tusen tweets.