Ica/pengar

Johan Wessman News Oresund/Pixabay

Inrikes

Centralstyrning och miljarder i dold utdelning – ICA misstänks för kartellbildning

Publicerad 4/16/2023
Annons

Ica, en av Sveriges största livsmedelskedjor, har blivit föremål för en omfattande undersökning utförd av tech-entreprenören Jens Nylander. Och han har hittat saker som inte borde finnas där.

Nylander har granskat bokslut för samtliga Ica-handlare och sammanställt en databas som avslöjar en förbättring av marginaler över tid, skriver SvD. Analysen visar också att Ica-handlarna har delat ut hela 21 miljarder kronor sedan 2015, varav 6 miljarder utgörs av dolda extrautdelningar.

Nylander har även studerat prisdata för de 432 Ica-butiker som erbjuder e-handel via Icas webbplats. Resultaten indikerar att prissättningen sker centralt om handlarna godkänner det och att prisnivåerna varierar mellan olika geografiska områden medan butiker inom samma område har liknande priser.

Ökade marginaler

Ica-handlarnas genomsnittliga marginaler har ökat år för år i alla fyra butiksprofiler, det vill säga Maxi, Kvantum, Supermarket och Nära. Över hälften av alla handlare, motsvarande 65 procent av den totala försäljningen, har en rörelsemarginal på över 4 procent.

Det överstiger branschens genomsnitt på 3,3 procent enligt SCB. Dessutom har 369 butiker en marginal på över 5 procent.

LÄS ÄVEN: SCB: Maten 20 procent DYRARE än för ett år sedan

Misstänkt kartellbildning

Mot bakgrund av dessa fynd har Nylander lämnat in en anmälan till Konkurrensverket om misstänkt kartellbildning. Konkurrensverket har bekräftat att de mottagit anmälan och bjudit in tech-entreprenören till ett möte nästa vecka.

Ica har kommenterat uppgifterna och hävdar att konkurrensen mellan Ica-butikerna fungerar väl. De påpekar att varje butik drivs som ett separat bolag och att det är upp till respektive butiksbolag att fatta beslut om utdelningar och ekonomisk redovisning.

LÄS ÄVEN: Allt fler svenska hushåll klarar inte av de ökade utgifterna

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons