Efter att anonymt tips om en YouTube-kanal med udda innehåll upptäckte man filmer inifrån boendet. I filmerna framställdes både brukare och personal på ett hånfullt och nedsättande vis.

Det var ledningen på ett stödboende för personer med missbruksproblem i södra Stockholm som fick in tipset. Under två års tid hade kanalens innehavare lagt upp filmer.

Filmerna ska ha fått stor spridning på plattformen med drygt 160 000 prenumeranter fördelat på två kanaler och flera Facebookkonton varav det största med 27 000 följare.

Feta och dumma

I filmerna talar personen om kollegor och beskriver dem som ”feta” och ”dumma” och brukare som ”narkomaner” och ”misshandlade kvinnor”.

I slutet av april gjorde boendet en lex Sarah-anmälan och berörda brukare och medarbetare samt handläggare inom socialtjänsten har informerats. Man har även utbildat personalen om GDPR och filmerna ska nu vara nedtagna.

– Det inträffade är självklart mycket olyckligt och även allvarligt! I nuläget pågår en intern utredning av det inträffade, säger den biträdande enhetschefen på hemmet till StockholmtDirekt.