miljonkupp-arlanda-93883
Inrikes

Chilensk liga döms för miljonrån på Arlanda

Publicerad 9/1/2020
Annons

På måndagen föll dom i det uppmärksammade mål där medlemmar i en liga hemmahörande i Chile stått åtalade för att ha överfallat en växlingskurir på Arlanda flygplats och rånat denne på kontanter och guld till ett värde på drygt 10 miljoner kronor. Av de sex åtalade döms fem, medan en frikänns i brist på bevis. Endast en av de dömda utvisas.

Det var den 4 december förra året som den chilenska ligan slog till på Arlanda flygplats norr om Stockholm. En anställd på växlingsföretaget Tavex AB övermannades och avhände denne en väska innehållande kontanter och guld till ett sammanlagt värde på över 10 miljoner kronor.

Det tog till i februari i år innan polisutredningen kröntes med framgång och flera av rånarna kunde gripas och häktas. Ytterligare ligamedlemmar greps senare.

Sex personer – samtliga med utomeuropeisk invandrarbakgrund och i fem fall även utländska medborgarskap (Chile) åtalades för inblandning i mångmiljonrånet. Fem av dem döms nu medan domstolen anser att bevisningen i ett fall inte räcker till för fällande dom.

Samtliga åtalade är tidigare dömda för brott i Sverige. Endast en av de dömda utvisas ur Sverige.

Stora delar av rånbytet saknas fortfarande.

Luis Dorien Correa Bruna, född 1969-06-08, medborgare i Chile, döms till fängelse i 4 år och 8 månader för rån och grov stöld. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, grov olovlig körning, rattfylleri och fortkörning.

Daniel Alejandro Patricio Casanova Alcaide, född 1992-07-24, medborgare i Chile, döms till fängelse i 4 år och 6 månader för rån. Påföljden innefattar även förverkande av villkorlig dom för tidigare brott. Han är tidigare dömd för narkotikabrott och har även stått inför rätta för misshandel och rattfylleri.

José Ulises Armijo Echeverría, född 1988-05-63, medborgare i Chile, döms till fängelse i 4 år och 6 månader för rån och tio års utvisning. Han är tidigare dömd för stöld (strafföreläggande) och grov stöld.

Nazareth Elena Casanova Alcaide, född 1992-06-03, döms till villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott. Hon är tidigare dömd för butiksstöld.

Gabriel Chaylor Ulloa Huilcán, född 1993-05-08, medborgare i Chile, döms till fängelse i 6 månader för grovt skyddande av brottsling. Han är tidigare dömd (strafföreläggande) för butiksstöld.

Carlos Nolberto Guerrero Navia, född 1963-07-10, medborgare i Chile, frikänns i brist på bevis från medhjälp till grovt rån. Han är tidigare dömd för ett stort antal brott i Sverige, bland annat grov stöld, grov olovlig körning, grovt rattfylleri, butiksstöld, försök till misshandel, brott mot knivlagen, narkotikabrott, olaga hot och häleri.

Domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Attunda TR B 2042-20 Deldom 2020-08-31

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons