Pandemin har gjort att många länder sett över sitt bistånd då pengarna behövs på hemmaplan. I Sverige vill Sverigedemokraterna och Moderaterna kapa biståndet med tiotals miljarder, men hos Miljöpartiet vill man göra tvärtom och öka det.

För ett par veckor sen meddelade den brittiske premiärministern Boris Johnson att hans regering sänker biståndet med 0,2 procent av BNP. Samtidigt beskrivs detta som bara början. Flera länder har följt det brittiska exemplet.

LÄS MER: BESKED: Brittiskt bistånd sänks med 0,2 procent av BNP

Uppgifter från biståndsorganisationer om kraftigt ökade behov av stöd i världens fattiga länder, och Världsbankens varning om att den extrema fattigdomen ökar för första gången på över 20 år, fick bland annat Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike och Kanada att i stället öka biståndet under fjolåret. Detta gjorde så att biståndet globalt nådde en ny högstanivå 2020 på 161,2 miljarder dollar, och allra generösast var Sverige med 1,14 procent av BNI.

LÄS MER: Sverige ger mest bistånd – i HELA världen

Hur det ska se ut framledes för svensk del råder splittring om. SD och M vill kapa i biståndet, S, L och KD vill att enprocentsmålet ska ligga kvar och MP, C och V vill öka.

Ett svek

Enligt biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) skulle ett sänkt bistånd från Sverige vara ett svek mot omvärlden.

– Vi ser ökad fattigdom, stora hälsoutmaningar, skenande klimatförändringar och ett ekosystem i kris. Det är utmaningar som ingen kan lösa själv, det kan vi bara göra om vi samarbetar globalt. Att i det läget vilja minska förutsättningarna för Sverige att delta i det samarbetet – det tycker jag är att backa undan från vårt ansvar, säger han till Dagens Nyheter.

Splittring råder även i frågan om klimatbiståndet. Här är det dock bara två klara läger – alla utom SD vill öka det. Dock vill långt i från alla följa överenskommelsen i FN:s klimatförhandlingar om att klimatbiståndet ska vara additionellt, alltså utöver det vanliga biståndet.