Daniel Poohl

Daniel Poohl är glad – han får högsta lönen på Expo. Faksimil Facebook

Inrikes

CHOCKEN: Rasifierade på Expo får lägsta lönen – 28% lägre än vita kollegor

Publicerad 6/15/2021
Annons

Expo säger sig belysa olika typer av diskriminering och rasism – däribland ojämlik lönesättning på arbetsmarknaden. Men när det kommer till den egna lönelistan visar det sig att egna rasifierade medarbetare får hela 28% mindre i lön än deras helsvenska kollegor.

Det är den nystartade sajten NyaRiks som publicerar hela lönelistan. Lönerna blev offentliga i samband med en överklagan om korttidsstöd för Expos medarbetare Jonathan Leman. Samnytt har tagit del av listan och märkt att de så kallade rasifierade medarbetarna har den lägsta lönen i den påstått antirasistiska organisationen – som i sin tur finansieras framförallt genom statliga bidrag.

I den annars helvita redaktionen finns bara två personer med utländskt klingande namn. Av tabellen nedan som gäller heltidsanställda framgår att dessa två har i genomsnitt 28% lägre lön än deras vita kamrater – och ligger i botten av löneligan på Expo:

Samtidigt säger sig Expo belysa bland annat just ojämlikheten på arbetsmarknaden för personer med en annan hudfärg eller ursprung i ett annat land.

Samnytt har sökt Expo och flera företrädare för organisationen med frågor om maktstrukturer och lönesättningen på Expo. I skrivande stund har dock den antirasistiska publikationen inte återkommit med något svar.

LÄS ÄVEN: Expos utbildning om högerextremism har nobbats av rättsväsendet

konto.samnytt.se/wp-content/uploads/2020/10/donate_icon.png>

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
967Här flyger amerikanska kärnvapenbombaren över Sverige
Annons
Annons