Christer Norberg från Älandsbro utanför Härnösand har gått från att vara arbetsför som mekaniker med eget bolag till att sitta i rullstol med svårigheter att uträtta basala behov efter en vårdmiss. Trots detta nekar Patientskadenämnden honom ersättning.

LÄS ÄVEN: Vård blev ”dessvärre försenad” – patient tvingades amputera benen

Christer saknar sedan 40 år tillbaka mjälte och är därför känslig för pneumokockinfektioner som för honom kan bli livshotande. År 2016 insjuknade Christer i lunginflammation och bad läkarna om påfyllnadsvaccin mot pneumokocker, rapporterar SVT.

Det var enligt hans uppgifter ett nytt och effektivt vaccin som tagits fram och som rekommenderats för patienter som saknar mjälte.

Men Christer fick inget sådant vaccin. Istället försämrades hans tillstånd vilket resulterade i att han senare tvingades amputera samtliga fingrar och båda underbenen. Även Christer hud och ögon skadades av pneumokockbakterier.

– På tolv timmar blev jag i stort sett medvetslös, sen blev jag liggande i intensivvården i en månad innan jag blev amputerad, säger Christer.

IVO ger Christer rätt – nekas ändå ersättning
Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har vårdens handläggning av Christer varit felaktig. De kritiserar vården för att inte ha kompletterat med det nya vaccinet som Christer påtalade.

På grund av den konstaterade felbehandlingen hoppades Christer erhålla någon form av upprättelse och sökte sig därför till Patientskadenämnden. Deras bedömning är dock att ”patienten inte har rätt till patientskadeersättning” eftersom det inte anses vara en ersättningsberättigad skada.

– Det är bedrövligt, konstaterar han och förstår inte logiken i att IVO kritiserar vården men Patientskadenämnden säger nej till ersättning.

LÄS ÄVEN: Läkare missade hjärnblödning – skickade hem patient som avled