Tyska myndigheter varnar för att man gått från 500 nya fall per dag till 800. I delstaten Sachsen säger ministerpresident Michael Kretschmer att ”den andra vågen är redan här”. Även på andra håll i Europa befarar man nu att en andra våg är på väg.

– Det händer redan varje dag. Vi har nya kluster av infektioner varje dag som kan bli mycket höga siffror, säger Kretschmer i en intervju med Rheinische Post.

Kretschmers uttalande kommer en dag efter att regeringens institut för infektionssjukdomar noterat en märkbar uppgång i antalet nya dagliga fall, rapporterar Deutsche Welle.

– Den här utvecklingen är väldigt oroande och kommer fortsätta att hållas under uppsikt, säger en talesperson för institutet.

Totalt har hittills 204 964 personer i Tyskland smittats av coronaviruset och 9 118 har dött.

Ökad reproduktionstakt

Enligt den senaste uppskattningen ligger virusets reproduktionstakt nu på 1,08 – en ökning från 0,93 bara för några dagar sen. Tyska myndigheter har vid flera tillfällen uppgett att denna måste ned under 1 för att utbrottet gradvis ska kunna besegras.

Samtidigt har Tyskland en av världens högsta andelar som blir friska igen. Hittills har 189 800 tillfrisknat.

De nya klustren ska ha spårats till större festligheter, fritidsaktiviteter och arbetsplatser eller besök på kommun- och vårdinrättningar samt resande som återvänder.

Spanien stänger ned igen

Antalet fall har även ökat på andra håll i Europa som Spanien där man i vissa områden blivit tvungna att återinföra restriktioner. Också i vissa delar av Asien har en uppgång skett.

För ett par dagar sen noterades en svag uppgång i antalet covid-vårdare även i Stockholm.