En rad länder har i kölvattnet av coronaepidemin infört restriktioner för exporten av viktiga livsmedel för att säkerställa dessa för sin egen befolkning. Ryssland, Ukraina, Kazakstan, Vietnam och Serbien är några av dessa.

Coronaviruset har stört handelsflödena när stora delar av länder sätts i karantän och handelsrutter påverkas. Nu planerar flera länder att införa restriktioner för att säkerställa att livsmedel finns för landets egna befolkning.

I dagsläget beror bristen på vissa varor inte på brist av varan i sig, utan på logistiska hinder som uppstått i försök att stoppa smittan. Här är en lista på länder som är på väg att stoppa exporten av viktiga livsmedel:

Ryssland

Landet är världens största exportör av vete och vill begränsa exporten när försörjningskedjan störs globalt. Ryska jordbruksdepartementet har föreslagit begränsningar för flera sädeslag, inklusive vete, på sju miljoner ton för april till och med juni.

Förslaget måste godkännas av regeringen men ligger samtidigt i linje med de förväntade leveranserna i säsongsavslutningen. Förslaget har dock skapat oro bland handlare som förväntar sig att Moskva kan införa fler restriktioner, som de har gjort tidigare för att hantera ökade inhemska priser eller dåliga skördar.

– Det är en symbolisk gest men en oroande sådan, sa en europeisk handlade till Reuters. Är detta ett första steg för att reducera exporten för att bevara Rysslands egna livsmedelförsörjning under coronaviruset? Det är vad som oroar”, rapporterar DW att en handlade sa.

Ukraina

Rysslands granne, Ukraina, är också en stor exportör av sädeslag och vegetabiliska oljor. Regeringen där säger att de övervakar exporten dagligen och sa att de kommer vidta åtgärder vid behov.

De har fått ökade krav från landers bagare och mjölnare att begränsa exporten för att stoppa ökande brödpriser om coronaviruset fortsätter skapa problem.

Kazakhstan

Kazakstan har förbjudit export av vete, bovete, socker, sololja och vissa grönsaker såsom morötter och potatis, minst fram till 15 april då landet bygger upp reserver för att hantera coronavirusets potentiella konsekvenser.

Landet är en av världens största exportör av vete och centralt i att försörja länder som Uzbekistan och Afghanistan.

Vietnam

Landet har hittills lyckats begränsa coronavirusets spridning men beslöt förra veckan att stoppa nya kontrakt för export av ris. Vietnam är världens tredje största exportör av ris och sa att de undersöker om de har nog med inhemska lager för att hantera epidemin.

Philippinerna, Kina och länder i Afrika är bland de största köparna av riset. Åtgärden skapar mycket uppmärksamhet på de internationella marknaderna, berättade en europeisk rishandlare enligt DW.

– Om livsmedelsexporterande länder börja begränsa utbudet för att säkerställa deras egen matsäkerhet kommer detta vara ett stort bekymmer.

Serbien

Landet har förbjudit export av solrosolja och andra varor i förebyggande syfte.

Sverige avvecklade sina lager

Tidigare hade Sverige en planering och lager för att klara sig i flera år i tider av kris. Beredskapslagren som fanns under kalla kriget har för länge sedan monterats ned. Det fanns cirka 200 livsmedelslager utspridda över landet i början av 1990-talet.

Men idag är vi är starkt importberoende när det gäller just mat. Mer än hälften av det vi äter kommer numera utifrån. I dagsläget uppskattas Sverige klara sig i cirka en vecka om det blir krig eller kris som stör varuleveranserna.

Efter Berlinmurens fall runt 1989–1990 och i samband EU-inträdet började lagren monteras ned successivt.

– När man såg den inre marknaden såg man de här lagren som obsoleta, sa Jan-Olof Olsson, ansvarig för försörjningsberedskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till SvD.

Jämförelsevis har Finland en självförsörjningsgrad på ett halvår.

– Vi hade en fin planering, som vi monterade ner i slutet av 90-talet. Då fanns det en livsmedelsberedskap. Vi hade lager och vi hade också människor som var medvetna om vilken roll de skulle ta om någonting hände. Det finns inte kvar. Inga lager är kvar. Individens ansvar och beredskap tror inte jag är känt hos alla, sa Therese Frisell, beredskapschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Båda de socialdemokratiska regeringar, liksom de moderatledda, har medverkat till nedmonteringen av både det civila och militära försvaret av Sverige.