luai-corona

Bgr-bild: Pixabay

Opinion

Corona har dödat fler än 9-11 – Löfven leker med våra liv

Publicerad 3/13/2020
Annons

➤ KRÖNIKA Tänk om vi haft en statsminister som insett vad det innebär för Sverige att ett allvarligt främmande virus smittat 100 000 människor och tagit kål på 4 000 på mindre än två månader. Statsministern skulle gå ut i media och säga till oss: ”Vi vill inte hamna i samma kris som Italien eller Kina. Vi vidtar alla nödiga åtgärder nu. Alla flyg till och från Kina, Italien och Iran stoppas helt. Vi förstår att detta kan leda till negativa konsekvenser men om viruset drabbar Sverige på samma sätt som Kina då blir det värre konsekvenser för Sverige på lång sikt”.

Men nix.

En dödlig svensk naivitet

Häromdagen drabbades Sverige av det första dödsfallet i det nya coronautbrottet. Enligt tidningarna hade den äldre personen inte varit utomlands, träffat någon med coronavirus eller åkt tunnelbana eller något sådant. Det innebär att viruset troligen har spridits ganska mycket inom den svenska befolkningen.

Under de senaste två månaderna har antalet personer som smittats av coronaviruset gått från 100 till 100 000. Viruset har slagit kraftigt mot Europa, särskilt Italien där över 10 000 människor hittills har smittats, varav runt 1 000 dött.

Om antalet smittade fortsätter öka i samma takt kommer miljoner att insjukna under de närmaste 10 månaderna och hundratusentals människor riskerar att dö. I stället för att vidta alla till buds stående medel och åtgärder för att begränsa pandemin fortsätter den kollektiva svenska naiviteten att slå mot oss alla.

För två dagar sedan blev överlälaren och professorn Agnes Wold intervjuad av Aftonbladet där hon uttryckte sorg kring Italien.

– Det är en katastrof. Det är kört för dem att få stopp på smittan nu, sa professorn. Sedan berömde hon de svenska myndigheterna för att de har ”begränsat smittan”.

Ja, det är kört för Italien, men det är ännu mer kört för Sverige. Vårt största sjukhus Karolinska meddelar att de inte har kapacitet att ta prov på någon, fast det ännu inte ens är 500 personer som är smittade i hela Sverige.

”Ta det lugnt. Det är bara de äldre och sjuka som dör”.

Den före detta polisen Mustafa Panshiri skrev utmärkt på Twitter häromdagen om de som bagatelliserar viruset med att det bara dödar gamla och redan tidigare sjuka:

Precis som i Kina, Italien och Iran har coronaviruset en dominoeffekt även i Sverige, där den sprider sig som en farsot – eftersom det är en farsot. Ändå har vi här inte vidtagit några seriösa åtgärder för att motverka det.

Andra länder bryr sig om sitt folk.

Agnes Wold påstod för några dagar sedan på Twitter att det inte skiljer sig mellan Sverige och andra länder hur man ser på coronasmittan och vilka åtgärder man vidtar för att hejda den.

En dag senare, efter att det dödsfallet inträffat här, havererade hon totalt och rådde oss svenskar att vi inte ”ska åka till USA”. Experten verkar inte ha koll på omvärlden överhuvudtaget eftersom det inte är upp till oss att besluta om att resa dit – vi får inte det. USA är ett av de länder som vidtagit omfattande åtgärder för att bekämpa Corona, bland annat inreseförbud från Europa.

Under tiden som Sverige avskaffar karensdagen säger Danmark till sina medborgare att jobba hemifrån och stänger alla skolor och universitet. Italien sätter hela sin befolkning i karantän. I Ryssland är det 1 års fängelse om man bryter mot karantänen och 5 år om man är ansvarig för att ha smittat någon som dör.

Israel började testa alla som kommer in i landet efter att 39 israeler smittats. Singapore städar kollektivtrafiken och om en person smittas så tvingar myndigheterna alla som haft kontakt med den personen att testas. I princip alla länder i världen har gjort mer än Sverige för att hindra virusets framfart.

Coronaviruset har dödat fler människor än 9-11 och vi har ännu inte hört ett ord från Stefan Löfven. Det första – och tyvärr sannolikt inte sista – svenska dödsfallet har inträffat men från den som de verkar handlingsförlamade svenske statsministern är det tyst.

Till och med de palestinska territoriernas ledare har gått ut och sagt att ”Palestina kommer att segra över Corona precis som Palestina har segrat över sina fiender”. Vi svenskar kanske ska ställa vårt hopp till att Löfven nästa gång han visar sig förklarar hur vi ”inte såg det komma” och att viruset i själva verket kan bero på skattesänkningar.

Luai Ahmed

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons