En kinesisk studie visar att covid-19 kan vara sexuellt överförbar. Detta efter att viruset upptäckts i sperma hos 16 procent av de manliga covid-19-patienterna i undersökningen.

Forskare världen över försöker reda ut exakt hur coronaviruset påverkar kroppen och hur det sprider sig från person till person. De har upptäckt att viruset kan överleva på vissa ytor i flera dagar och hålla sig luftburet i små droppar i cirka 30 minuter. Viruset har dessutom upptäckts i saliv, urin och avföring.

Nu har kinesiska forskare även hittat viruset i spermierna hos en liten, men ändå oroväckande stor, andel manliga patienter. Sex av 38 undersökta visade sig ha viruset i sin sperma.

LÄS ÄVEN: Forskare bekräftar: Covid-19 kan orsaka hjärnskador

Sexuellt överförbar

Studien, som publicerades i torsdags på forskningsplattformen JAMA Network, visar att viruset fortfarande kan finnas kvar i sperma även efter att personen tillfrisknat.

”Om vi kan bevisa att corona är c kan det vara viktigt för förebyggandet, i synnerhet som viruset upptäcktes i sperma även hos tillfrisknade patienter”, skriver forskarteamet i rapporten.

Enligt forskarna är resultaten preliminära och baserade på endast ett litet antal infekterade män. Det krävs större studier innan resultaten kan bedömas som säkra.

– Det är inte helt förvånande att viruset upptäckts i sperma hos vissa män, detsamma gäller med bland annat ebolaviruset, säger Allan Pacey, professor i andrologi vid Sheffield University till The Guardian.

LÄS ÄVEN: Unga kan drabbas av stroke trots endast svaga symtom av covid-19

Effekterna är okända

Tidigare studier har dock inte gett samma resultat. En undersökning utförd på covid-19-patienter under februari och mars, i år, visade att ingen av patienterna som deltog hade spår av viruset i sin sperma. Även den studien utfördes i Kina.

Hur viruset påverkar den som smittats varierar kraftigt, vissa märker knappt av det medan andra dör. De allra flesta tillfrisknar men somliga drabbas av långtgående men.

– Effekterna av corona på fortplantningsförmågan är än så länge okända, säger Sheena Lewis, professor i fortplantningsmedicin vid Queen’s University Belfast.

Många fertilitetskliniker har nu slutat ta emot nya patienter, delvis på grund av oro för att donatorerna potentiellt ska kunna föra smittan vidare, skriver NY Times.

authorimage