När många länder successivt börjar öppna upp på måndagen rapporteras om ett nytt utbrott från den kinesiska huvudstaden Peking. Ökningen har fått myndigheterna att åter skärpa restriktionerna. I Europa kan de vänsterextrema upploppen skynda på en andra våg.

I dag öppnar länder som Grekland, Belgien, Ungern, Danmark och Finland upp igen men med särskilda regler för personer från högriskländer som Sverige.

Samtidigt rapporteras en ny virusvåg från Peking, det största på två månader, som ska härstamma från en grossistmarknad som förser huvudstaden med kött och grönsaker. Av landets 49 nya bekräftade fall på måndagen var 36 från Peking.

De skärpta restriktionerna som nu genomförs är bland annat att öppningen av vissa skolor ställs in och att matmarknader stängs ned. I övriga landet uppmanar man också till att inte resa till Peking.

Enligt kinesiska myndigheter ligger en annan typ av viruset bakom detta nya utbrott och har sannolikt samma genstam som det som härjat i Europa under de senaste månaderna.

Demonstrationer smitthärdar

På många håll i världen befarar man nu att en andra våg snart kan komma. I Europa har de vänsterextrema upploppen, med stora samlingar av människor, bidragit till att denna kan komma snabbare än väntat.

Framskjuten seger

Efter att först ha sett ut att ha besegrat viruset skedde ett nytt utbrott i Sydkoreas huvudstad Seoul i början av maj, vilket ledde till att man återinförde restriktioner som tidigare lättats på.