hallengren-corona
Inrikes

Coronakommissionen: Massdöden på äldreboenden en följd av vanstyre i decennier

Publicerad 12/15/2020
Annons

På tisdagen lämnade den så kallade coronakommissionen sin första delredovisning över hur man anser att pandemin har hanterats av ansvariga aktörer, och kritiken är massiv gällande den massdöd som tillåtits svepa fram över landets äldreboenden.

På en pressträff på tisdagen redovisade kommissionen en sammanfattning av sitt delbetänkande. Fokus i detta låg på kritik mot hur man menar att samhällets äldre lämnats i sticket under pandemin.

Erkänner ”decennier av försummelse”

Socialminister Lena Hallengren (S) tvingades erkänna att den regering hon ingår i, tidigare S-ledda regeringar och regeringar med annan partifärg under decennier misskött äldrepolitiken. Massdöden bland äldre ”bottnar i decennier av försummelse” tillstod socialministern.

Hallengren erkände också att regeringen varit väl medveten om missförhållandena men valt att ändå inte agera: ”Det handlar om strukturella och sen länge väl kända problem” konstaterade hon i ett instämmande med hur kommissionen formulerat sig.

Om inte decennier av vanstyre präglat äldrepolitiken ”hade vi sannolikt inte befunnit oss i den situation som vi nu gör”, konstaterade Hallengren efter att coronakommissionen levererat sin svidande kritik.

Statsminister Stefan Löfven var inte fullt lika självkritisk men vidgick efter pressträffen att äldrevården inte varit rustad för att klara av pandemin. Han lovade efter kritiken att regeringen nu ska ”dra slutsatser om att saker och ting behöver göras annorlunda”.

Kommissionen riktade även kritik mot hur Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen brustit i sina åtaganden, men huvudansvaret för vanstyret läggs på regeringen.

Lång rad missförhållanden

Under pandemins gång har en rad av dessa missförhållanden ställts på sin spets och fått katastrofala följder. Det handlar bland annat om underbemanning, outbildad personal, anställda som inte förstår svenska, smittskyddsrutiner som inte följs och smittskyddsutrustning som saknas.

Kritik har också riktats mot hur äldreomsorg och hemtjänst används som ”avstjälpningsplats” för nyanlända migranter i syfte att få de alarmerande höga arbetslöshetssiffrorna för denna grupp att se bättre ut. Uppmärksamhet har riktats mot hur sektorn varit föremål för ständiga sparbeting som en konsekvens av att mångmiljardbelopp i skattepengar årligen måste allokeras om för att täcka invandringens kostnader.

Ytterligare kritik har handlat om hur äldreboenden under lång tid och i stor omfattning lagts nedför att inte sällan sedan renoveras och öppna på nytt, men då som asylboenden.

Skräckrapporter har sedan i våras kommit om hur äldre lämnats i morfindrogat tillstånd att dö med covid-19 utan att få läkarvård. I flera fall har det handlat om en medveten policy fastslagen i interna styrdokument om att de gamla endast ska ges så kallad palliativ vård och inte någon botande dito.

Coronakommissionens pressträff kan ses i sin helhet HÄR.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons