Under söndagen flögs en 47-årig coronasmittad turkisk man hem för vård i ett specialchartrat ambulansflygplan. Anledningen uppgavs vara att mannen vägrats vård i Sverige. Nu hävdar kritiker att det hela snarare handlar om ett propagandastunt.

Aftonbladet rapporterade under söndagsmorgonen om att ett turkiskt ambulansflygplan landat vid Malmö Airport för att plocka upp en 47-årig turkisk man som påstås ha vägrats vård i Sverige.

Enligt mannens döttrar var han svårt sjuk och hade testats positivt för coronavirus men nekades trots detta sjukvård i Sverige. Istället skickades han hem med värktabletter. Döttrarna uppges ha vädjat om hjälp via sociala medier, något som Turkiets hälsominister Fahrettin Koca snappat upp.

– Kära Leyla, vi hörde din röst. Vårt ambulansflyg startar klockan 06:00 och vi kommer till Sverige. Vårt sjukhus och läkare är redo för din far, skrev Fahrettin Koca på Twitter.

Ren propaganda

Mannen uppges ha dubbla medborgarskap men vad familjen gör i Sverige, annat än bor, framgår inte av Aftonbladets reportage. Om även andra sjuka turkar kommer att erbjudas hemresa framgår inte heller.

Enligt den kurdiske så kallade Turkietkännaren Kurdo Baksi rör sig det hela om ren propaganda. Sjuktransporten är, enligt Baksi, endast ett sätt för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att dölja sitt misslyckande med att bekämpa corona på hemmaplan.

– Det här ambulansflyget används för att dölja Turkiets misslyckanden med att bekämpa coronaviruset, säger han till tidningen.

Stor och uppriktig oro över den svenska coronastrategin

I turkisk media ges nyheten stor plats. Baksi räknar till minst 12 turkiska tv-kanaler som rapporterat om händelsen och nämner att nästan alla tidningar i landet skrivit om det. Huvudbudskapet är ”hur illa Sverige beter sig är och hur fantastisk Turkiet är”, säger han. Samtidigt flödar twitter av turkiska inlägg om händelsen.

Enligt Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, speglar fallet dock en stor och uppriktig oro bland många turkar i Sverige, över den svenska coronastrategin.

– Jag ser en sådan oro bland bekanta och på sociala medier. Bland annat är det svårare att isolera den äldre generationen om man, som många svenskar med turkisk bakgrund, bor tillsammans med dem, säger han.

Levin nämner även att Turkiet, framför allt under den muslimska högtiden ramadan, hämtat hem fler sjuka landsmän från andra länder. Detta ges stor uppmärksamhet i regeringstrogna medier och används i politiskt syfte.

Döttrarna bryr sig mindre om propaganda och mer om sin fars hälsa och är tacksamma för den turkiska hjälpen.

– Vi har bara vår pappa. Så vi blev väldigt glada, säger Layla.

authorimage