Coronaepidemin fortsätter att vinna terräng i landet och kryper närmare utsatta riskgrupper. Nya uppgifter visar att smittan finns på äldreboenden i nästan alla län. Detta trots Folkhälsomyndighetens fokus på att skydda just de miljöer där många äldre finns som riskerar att bli svårt sjuka eller avlida om de smittas.

LÄS ÄVEN: Anställda på äldreboende: ”Nya brukare flyttas in i samma rum där andra just har dött av corona”

Det är i en samlad rapport till regeringen som landets länsstyrelser har sammanställt de problem som uppkommit av coronaviruset (covid-19). Jörgen Peters arbetar som länsråd vid länsstyrelsen i Halland och han larmar i statsradion om ett besvärligt läge.

– Jag tycker det är allvarligt att det spridit sig till så många platser. Så det är besvärligt tycker jag. Det är en fråga som är aktuell i varje län och vi för dialoger mellan kommuner och mellan kommuner och regioner när det gäller den här frågan, säger Peters.

Enligt rapporten har smittan bekräftas på äldreboenden i 18 av Sveriges sammanlagt 21 län.

Anders Tegnell vet inte varför

Förra veckan kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten uppgifterna att coronasmittan då fanns på var tredje äldreboende i huvudstaden. Men Tegnell hade inget svar på hur smittan hade tagit sig in trots att myndigheten flera gånger flaggat för att de har vidtagit säkerhetsåtgärder och informerat kommunerna.

– Jag vet inte riktigt. Man hade kunnat vara snabbare med att testa personal, gissade Tegnell.

LÄS ÄVEN: Tegnell om varför var tredje äldreboende i Stockholm har smittan: ”Jag vet inte riktigt”

authorimage