Iran

Video uppges vara filmad i Iran och visa mängder av döda i liksäckar. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Coronasmittan växer sig starkare i Europa – 27 döda i Italien på ett dygn

Publicerad 3/3/2020
Annons

Coronaviruset även känt som COVID-19 fortsätter att vinna mark på flera kontinenter. Samtidigt visar vittnesmål från en misstänkt smittad i Sverige att sjukvården inte tar patienter på allvar.

En färsk uppdatering från Worldometer visar att antalet smittade av viruset ökar kraftigt i flera länder. I Europa ligger Italien i framkant med över 2 500 smittade. Det senaste dygnet har 27 personer avlidit och den totala dödssiffran uppgår nu till 79 stycken.

LÄS ÄVEN: Stockholmspar med corona-symptom nekades prov: ”Höll på att hosta ut lungorna”

I Sverige har antalet smittade ökat med nio personer och uppgår nu till 24 stycken totalt. Bland de smittade finns det första fallet av coronavirus i Skåne. Enligt SVT är den smittade en man i 25-årsåldern som besökt norra Italien.

När smittskyddsläkaren Eva Melander fick frågan hur invånare ska hantera informationen om viruset svarade hon att man inte ska oroa sig.

– Försöka att inte drabbas av panik. God handhygien. Hosta och nysa i armvecken, svarade Melander enkelt.

Sammanställning

Nedan följer en skärmdump från Worldometer som ständigt uppdaterar kring viruset. Vi har sorterat listan på antalet nya fall. Hela listan finns att se här.

Svensk vård kritiseras av patient

På tisdagen publicerade SVT en intervju med Maria som vittnade om sin vårdupplevelse som misstänkt coronasmittad. Hon menar att vården tog henne på allt annat än allvar. Det hela började med att Maria misstänkte att hon insjuknat på grund av COVID-19 efter ett besök på filmfestivalen i Berlin där många norditalienare även hade närvarat.

Maria kontaktade vårdupplysningen 1177 vid flera tillfällen men blev bortkopplad. Till slut fick hon hem ett läkarteam utan skyddsdräkter och de hänvisade henne till närakuten.

Senare transporterades hon tillsammans med sitt barn som också insjuknat till akutmottagningen vid det redan överbelastade Södersjukhuset (SöS) i Stockholm. På sjukhuset ansågs inte Maria vara någon risk för övriga eftersom hon inte hade besökt något drabbat område eller träffat någon som bekräftats med smittan.

LÄS ÄVEN: Kaos på överbelagda Södersjukhuset: ”Det ser ut som en krigszon”

Efter flera timmar av väntan på sjukhuset fick Maria själv gå till en sjuksköterska och påpeka att hon misstänkte sig vara smittad av coronaviruset. Plötsligt då började vården agera. Maria fick telefonsamtal från läkare som beordrade henne att inte lämna rummet och hon ombads att ringa alla hon träffat de senaste dagarna för att informera att de ska stanna hemma.

Sedan tvingades Maria klättra ut genom en fönsterruta i väntan på ambulans som förde henne till infektionskliniken vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Detta eftersom SöS inte hade några skyddsresurser.

Vittnesuppgifter från Iran

Nedan följer en video som har publicerats i Facebookgruppen Coronavirus (COVID-19) Sverige. Videoklippet uppges vara filmat den här veckan i Iran som hittills har 77 rapporterade dödsfall. Videoklippet visar mängder med liksäckar som ligger uppradade i olika rum.

Enligt personen som har publicerat klippet berättas det i videoklippet hur det råder kaos och att alla har dött av viruset.

https://www.facebook.com/maral.hadi/videos/10215838741223668/

LÄS ÄVEN: Läkare: ”Flygstopp hade kunnat stoppa coronaviruset”

´

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons