I en intervju med Dagens Industri jämför Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, situationen på finansmarknaden just nu med ett ständigt pågående 11 september som riskerar förstöra framtiden för en hel generation.

I takt med att samhället stänger ned alltmer och dagarna går, tar allt fler upp den långvariga ekonomiska effekten och varnar för en djup ekonomisk depression.

LÄS ÄVEN: Värsta varselvågen i Sverige sedan finanskrisen 2008

Enligt Hessius befinner vi oss just nu mitt i katastrofen då man inte kan sätta en tidpunkt för när samhället ska återgå till en mer normal situation. Med en sådan stiltje kommer enorma värden att förstöras, menar hon.

Vi kan inte vänta på någon virusmedicin eller att någon ska bli immun, anser hon och efterlyser en tydlig plan där man ställer åtgärder mot konsekvenser och en bred konsekvensanalys.

Vi förstör värden hela tiden, folk går ut i arbetslöshet varje dag. Tiden tickar hela tiden, det kostar varje sekund. Och så skickar vi ut gigantiska hjälppaket som inte hjälper eftersom ingen kan ta emot dem, eftersom man inte ens vet om man har en verksamhet kvar i morgon. Det kostar skattebetalarna hur mycket som helst och är bara ett slag i luften.

På frågan om vad hon anser om de som säger att det handlar om att ställa människoliv mot BNP eller spara arbetstillfällen svarar hon:

– Det finns ju människoliv på andra sidan den här krisen också.

Det hon ser framför sig är Tyskland på 1920-talet.

– Man måste väga hela situationen. Om vi går in i en djup depression kommer folk dö av det skälet. Det blir en enorm fattigdom.