I en uppmärksammad kampanj förespråkar Centerpartiets ungdomsförbund att lagen om anställningsskydd avskaffas för att minska ungdomsarbetslösheten och man pekar ut den evigt fikande 45-åriga ”Britt-Marie” som det stora hindret. Enligt forskningen är det dock personer i 40-årsåldern som är de mest produktiva och de i 20-årsåldern som är de sämst presterande.

Det var i ett uppmärksammat videoklipp upplagt i tisdags där förbundets nyvalda 22-åriga ordförande Réka Tolnai propagerar för att avskaffa lagen om anställningsskydd, LAS, man gick till angrepp mot ”Britt-Marie, 45”. Budskapet är att påstått oproduktiva 45-åringar som bara sitter och fikar bör ge plats åt yngre på arbetsmarknaden.

LÄS MER: CUF hånas för att vilja ge ”Britt-Marie, 45” sparken

Cufs tes om lata 45-åringar har dock föga med verkligheten att göra. Då Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, undersökte arbetsgivares attityder till medarbetares produktivitet i olika åldrar framkom att just denna åldersgrupp anses vara särskilt värdefull.

Arbetsgivare föredrar 45-åringar

Olof Åslund är gästprofessor på nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet och var generaldirektör på Ifau då rapporten publicerades 2019.

– Svaren från arbetsgivarna visar att de uppfattar att personer i 40-årsåldern har den högsta produktiviteten. Sen börjar det sjunka, framför allt mellan 50- och 60-årsåldern. Denna åldersgrupp ses dock fortfarande ha större produktivitet än en 30-åring. Men tittar du på värdet och jämför en 30-åring med en 60-åring så är ändå 30-åringarna något mer attraktiva, eftersom de kostar mindre, säger han till Dagens Nyheter.

I undersökningen bedöms den unga åldersgruppen, de i 20-årsåldern, vara allra minst produktiva.

– Det är inte uppenbart att 45-åringar är gamla, trötta och inte gör något på jobbet. Men det tror jag att alla vet om också. Det är naturligtvis också en politisk diskussion. Forskningen ger inget enhetligt svar på den frågan, säger Olof Åslund.