Cypern har passerat gränsen för hur många migranter landet klarar av. Det meddelade en talesman för den cypriotiska regeringen i fredags och vädjade samtidigt om hjälp från EU. Turkiet anklagas för att smuggla människor in i EU via den turkiskt kontrollerade norra delen av ön.

Under de senaste fyra åren har den illegala invandringen till Cypern skjutit i höjden. Landet, som tidigare ofta endast passerades på väg norrut av de många lycksökarna som korsar Medelhavet, är nu överfullt meddelar regeringen.

– Republiken Cyperns förmåga att ta emot dessa människor har uttömts. Vi riskerar demografiska förändringar, säger regeringens talesman Victor Papadopoulos.

Enligt uppgift från den cypriotiska regeringen utgör asylsökare nu fyra procent av landets 850 000 invånare, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini.

LÄS ÄVEN: Aram fick chefstjänst hos UD – hjälpte smuggla över hundra afghaner till Sverige

Smugglas över FN-kontrollerad gräns

Cypern är officiellt med i EU. I och med att den norra delen av ön, sedan 1974 ockuperats av Turkiet, tillämpas dock EU:s lagar endast på den södra delen av ön.

Många illegala migranter kommer med båt direkt till den södra delen av ön. Andra tar sig in i EU via den norra, turkiska delen. Gränsen patrulleras av FN men uppges vara dåligt bevakad.

Den cypriotiska regeringen anklagar Turkiet för att medverka till insmugglingen av migranter till landet. Inrikesminister Constantinos Petrides säger sig ha bevis på att migranter flygs in till den turkiska sidan för att sedan smugglas in i EU.

LÄS ÄVEN: ”Hjälporganisationer” anklagas för människosmuggling

Cypern har begärt hjälp av EU i flera år

I en artikel i The Guardian beskrevs situationen i Cypern som ohållbar redan 2018. Samma smuggelrutt användes då och har inte åtgärdats mycket mer än att taggtråd spänts upp på vissa sträckor. Inrikesminister Constantinos Petrides beskrev gränsen som ”ett öppet sår, inte bara för Cypern utan för hela EU”.

En familj från Syrien som intervjuas i artikeln berättar att det är mycket billigare att ta sig till Cypern än till Tyskland, som var deras egentliga mål. Familjen smugglades via den turkiska sidan och över den FN-kontrollerade gränsen.

Noteras kan att Cypern tidigare erbjöd rika utlänningar medborgarskap, och därmed inträde i EU, till en kostnad av två miljoner euro. Detta fortgick ända till i november förra året.