Cyperns regering slår larm om att EU:s asylsystem missbrukas genom att sökande ljuger om sina faktiska omständigheter. Som exempel lyfter inrikesminister Nicos Nouris fram att många migranter från Syrien osant hävdar att de lever under hot i hemlandet.

Tidigare i månaden besökte inrikesministern FN-högkvarteret i New York, USA, i ett försök att få hjälp med att stoppa flödet av utomeuropeiska migranter in i landet, skriver Cyprus Mail.

– Vi har bett om praktisk hjälp från FN för att kontrollera flödet av människor. Det är inte en fråga som kan lösas lätt, med tanke på den fredsbevarande styrkans roll och ansvar, sa Nouris efter sitt möte med Jean-Pierre Lacroix, biträdande generalsekreterare för FN:s fredsbevarande operationer.

Nouris säger nu att Cypern tillsammans med andra Medelhavsländer upprätthåller en ”sammanhängande front” gällande migration. Han vill att de som missbrukar asylsystemet ska förlora sin flyktingstatus och därmed de fördelar som denna innebär. Han vill även ompröva uppehållstillstånden för flertalet migranter, bland annat de från Syrien, skriver Financial Mirror.

LÄS ÄVEN: Muslimska böneutrop ekar i Tyskland

Åker på semester i länder de ”flytt” från

– Asylsystemen utsätts för exploatering av migranter från vissa länder och de ges ett omfattande stöd men i själva verket kan de återvända till sina hemländer när de vill. Vi har konfirmerade uppgifter om hundratals fall där människor rest tillbaka till länder som bedömts vara osäkra och senare återvänt till Cypern igen. Tydligen är det ingen fara för dem att flyga fram och tillbaka som de själva vill, konstaterar Nouris.

Människor som på detta vis utger sig för att vara flyktingar men samtidigt semestrar i sina hemländer ska granskas och bli av med sin flyktingstatus, menar den cypriotiske inrikesministern.