Kravet på att legitimera sig vid yttring av åsikter har länge framförts av säkerhetsetablissemanget. Nu verkar det som att man äntligen fått som man vill – Dagens Nyheter har infört ett krav på legitimation vid kommentering av sina artiklar.

Det har länge framförts av säkerhetsetablissemanget – en grupp av icke-valda tjänstemän och opinionsbildare som ägnar sig åt den så kallade säkerheten – att personer som vill yttra politiska åsikter i sociala medier och kommentera dagshändelser ska legitimera sig. Detta har påståtts vara nödvändigt för att minska mängden desinformation i sociala medier.

Kritiker har samtidigt pekat på att detta riskerar att leda till åsiktsregistrering och självcensur när användarna ska undvika kontroversiella åsikter. Dessutom kommer rätten till anonymitet att försvinna när man ska behöva vara identifierad när man kommenterar dagsaktuella händelser.

Dessa farhågor verkar dock inte ha stått i vägen för Dagens Nyheter som samtidigt anser sig vara en av demokratins grundpelare. Redaktionen har nu infört ett tvång på legitimering med en e-legitimation när man kommenterar DNs artiklar genom tjänsten Ifrågasätt.

Dagens Nyheters läsare har kontaktat Samhällsnytt och är kritiska till ändringen. De befarar att tidningen kommer att ägna sig åt åsiktsregistrering och vidta åtgärder mot de läsare som lämnar kommentarer som tidningen ogillar:

– DN ska alltså ha en åsisktbank nu? Eller vad är tanken med detta? Hur är det ställt med yttrandefriheten i Sverige egentligen?

Mats Dagerlind, Samhällsnytts ansvarig utgivare kommenterar utvecklingen:

– Det är djupt bekymmersamt att en så stor aktör som DN ger efter för huvudlösa och antidemokratiska krav. Samtidigt visar det väl vilka som är demokratiförsvarare i dagens Sverige. Man kan alltid gå in på Samhällsnytt och kommentera i vårt kommentarsfält helt anonymt. Det är någonting vi är stolta över att kunna erbjuda våra läsare.