Fyra av tio skjutningar sker nära förskolor och skolor och nu börjar pedagoger och barn att tränas inför då det är deras tur.

Under de senaste åren har fyra av tio skjutningar skett i närheten av förskolor och skolor. Det framgår av en granskning som DN gjort. Som ett resultat av situationen har pedagoger och även barn på förskolor runtom i landet börjat träna inför olika akuta våldssituationer så som en gängskjutning.

I Husby i Stockholm har förskolorna en egen handlingsplan med korta uppmaningar som ”Sätt barnen och dig själv i säkerhet”, ”Håll er utom synhåll” och ”Var tysta”.

– Det är förskräckligt men vi måste, säger Lena Rebane, chef för Husbys förskolor i Stockholm, till DN.

Skarpt läge

I slutet av maj blev det skarpt läge då det sköts i närheten och en man jagades genom centrum och sköts till döds. Ett par hundra meter bort samlade man in barnen och gick in i säkerhet till ett lekrum som inte har några lågt sittande fönster – precis som man övat.

– Våldet har bytt skepnad. Det har blivit dödligt på grund av alla vapen som är i omlopp, säger Maria Björkén som jobbar på förskolan och liksom Rebane själv bor i Järvaområdet.

Man har även börjat ta omvägar för att undvika Husbys centrala delar när de går med barnen på utflykt.