sverige-brinner-msb-tar-semester

Bild: Faksimil SVT.

Inrikes

Dan Eliasson åter i blåsväder – ”borde skämmas”

Publicerad 7/18/2018
Annons

När Dan Eliasson nyligen efter förödande kritik tvingades lämna uppdraget som rikspolischef sparkades han som det kallas snett uppåt och utsågs i stället till generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB. I samband med de runt 35 skogsbränder som just nu till följd av värmen och torkan härjar i landet får Eliasson skarp kritik även för sitt sätt att sköta den myndighet han nu anförtrotts ansvaret för.

MSB har de senaste dagarna meddelat att man på grund av semestrar inte kunnat ställa upp med helikoptrar för att bistå räddningstjänsten i arbetet med att få bränderna under kontroll. Det har fått många att ilskna till, däribland Johan Szymanski, som är räddningschef för Mora brandkår och leder släckningsarbetet vid Trängslet i Älvdalen.

I sociala medier på onsdagen kommenterade Szymanski beskedet från MSB i hårt kritiska ordalag – myndigheten ”borde skämmas” skrev han och klargjorde att semester inte är ett godtagbart skäl att inte göra sitt jobb bär ”landet brinner”.

LÄS MER: MSB står fast vid att egna brandflyg är för dyrt

Situationen är akut då även räddningstjänsten har ont om resurser. Tusentals tjänster är vakanta. Huvudorsaken är att det sparats in så att brandsoldaterna fått sämre löneutveckling och villkor. Skattepengarna har behövts till annat.

Under onsdagen har Dan Eliasson försökt minimera skadan för sig själv genom att göra ett besök på räddningsstationen i Särna där han träffade och bemötte Szymanskis kritik. Eliasson var övertygad om att hans myndighet ska kunna ”vända det här”. Det ska i huvudsak ske genom att resurser kallas in från utlandet där man i motsats till Sverige inte vanskött motsvarande myndighet för samhällsskydd och beredskap.

Skämmas tyckte Eliasson däremot inte att han behövde göra.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons