dan eliasson
Inrikes

Dan Eliasson nobbar Folk och Försvar – kritiserades hårt på förra årets konferens

Publicerad 1/9/2018
Annons

Rikspolischef Dan Eliasson kommer inte till årets upplaga av rikskonferensen Folk och Försvar. Han var inbokad även i år men har nu fått kalla fötter.

Under förra årets konferens hamnade stort fokus på Eliasson som fick utstå hård kritik för sitt sätt att sköta uppdraget som högsta chef för Polisväsendet i Sverige. Eliasson tillbakavisar dock, via sin presschef Sara Kvarnström, att avbokningen skulle bero på farhågor om en upprepning av förra årets grillning.

– Det fanns konflikter i kalendern, uppger Kvarnström på en fråga från Expressen.

Presschefen kan dock inte svara på följdfrågan om vad det är Eliasson har bokat in som krockar med Folk och Försvar.

– Det vet jag inte, det har jag inte kollat. Det är inga konstigheter. Han har olika grejer i kalender helt enkelt.

Förra året riktades skarp kritik mot Eliasson, och krav på hans avgång ställdes från bland annat Sverigedemokraterna och Moderaterna. Detta efter att flera rapporter visat på missförhållanden och sjunkande resultat inom Polismyndigheten.

Bidrog till kritiken gjorde bland annat också Eliassons ömmande för en man som utgett sig för att vara ett ’ensamkommande flyktingbarn’ och knivmördat en ung kvinnlig anställd på det asylboende där han var inhyst. Rikspolischefen kritiserades även för sitt initiativ med utdelning av #tafsainte-armband för att få stopp på de sexuella taharrush-trakasserierna på musikfestivaler.

Rycker in för att fylla Eliassons plats på årets Folk och Försvar gör Stefan Hector, chef för Nationella operativa enheten, NOA. Det handlar bland annat om medverkan i debattsamtal om terrorism och hot mot förtroendevalda.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons