➤ Mörka vad som skett eller ljuger , är alternativen enligt en doktor i offentlig rätt.

Det är SR Ekot som på torsdagen avslöjar att rikspolischef Dan Eliasson tagit även ett andra beslut som strider mot säkerhetsskyddsförordningen och dessutom tycks ljuga om det.

– Uppenbarligen så var det inte en engångsföreteelse. Det i sig är rätt så anmärkningsvärt.

– Om de gör det flera gånger så har de ju arbetat in en rutin där de visserligen tittar på reglerna och ser vad de ger. Och ger de inte det resultat man vill så bestämmer man sig för att ge dispens från det, och så får man högsta chefens underskrift. Det är helt barockt, egentligen, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, till SR.

Våren 2015 fattade Eliasson inte vara ett utan två beslut om undantag från säkerhetsskyddsförordningen. I båda fallen handlar det om undantag från bestämmelsen om att kryptosystemet man ska använda måste godkännas av Försvarsmakten.

LÄS MER: Ingen förundersökning om tjänstefel mot Dan Eliasson

I slutet av september uppgav Eliasson i en intervju med Ekot att det inte ska finnas några fler än ett sådant beslut.

– Framförallt vid den här situationen så borde han ha klart för sig vad han faktiskt har gjort. Då verkar det inte bättre än att han ljuger, eller försöker mörka på något sätt vad han faktiskt har ställt till med, säger Ingrid Helmius.

Liksom med det tidigare beslutet menar polismyndigheten att även detta varit ”olyckligt formulerat”.